8.3 C
Brussel

Brusselmans (Vlaams Belang): “Dit is geen Vlaamse canon”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De ‘Vlaamse canon’ is een kleine 4 jaar na de aankondiging eindelijk gepubliceerd. De regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) beloofde in 2019 een “identiteitsversterkend” document na de uitgesproken pro-Vlaamse en nationalistische kiesuitslag eerder dat jaar. Maar het uiteindelijke resultaat is allesbehalve identiteitsversterkend, stelt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) op Radio 1 in De Ochtend. Ook opmerkelijk: de aanvankelijke en bij wijlen zelfs hysterische linkse kritiek lijkt nagenoeg volledig gedoofd.

De Vlaamse canon ligt er enkel, of tenminste, het staat online. Tal van historische figuren zoals Guido Gezelle of Pater Damiaan zijn evenwel niet vermeld. Wel staan er veel wetenschappelijke weetjes in, schijnbaar soms willekeurig verzameld: lintbebouwing krijgt een vermelding net als Arabisch-middeleeuwse kaarten. Een opbouwend Vlaams-identitair document lijkt het dus niet. De linkse cultuurwereld met figuren als Tom Lanoye lijkt dat ook te vinden, want die hebben hun aanvankelijke kritiek omgezet in steun.

“Dit is een – veelal leuke – oplijsting van historische gebeurtenissen, die soms te maken hebben met Vlaanderen en soms ook niets te maken hebben met de Vlaamse cultuur”, zo zei Brusselmans woensdagochtend op Radio 1. “Het feit dat Vlaamse steden op Arabische kaarten stonden, de Belgische Grondwet, lintbebouwing… Dat is typerend voor het landschap van Vlaanderen, maar is dat nu typerend voor Vlaamse cultuur?”

“Schizofrenie van N-VA”

Filip Brusselmans ziet hierin de “schizofrenie van N-VA”, want “figuren als Kamerlid Theo Franken en Europarlementslid Assita Kanko stellen dat dit document een stap richting de Vlaamse natie”. Maar daar is Brusselmans het niet mee eens.

In de canon zijn bijvoorbeeld zaken als het homohuwelijk of “multiculturele mijncités” opgenomen. Volgens Brusselmans wil “men dat doen om Vlamingen af te schilderen als wereldburgers die ze niet zijn”, zo klonk het verder in De Ochtend. “Maar die canon moet effectief iets zijn dat de Vlaamse identiteit versterkt. Dat beloofde Jambon ook in 2019 en anders ging hij zich naar eigen zeggen gefaald voelen”.

“Dit is een leuk historisch document, en het is interessant en boeiend, maar is geen identiteitsversterkend document”, besloot Brusselmans. “Dus hiermee heeft Jambon zijn eigen kiezersbedrog op voorhand aangekondigd. Dat is de schizofrenie van de N-VA. […] Neen, dit is een historisch werk maar zal ons niet verder brengen richting Vlaamse staatsvorming.”

BRON:Radio 1
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen