21.4 C
Brussel

Brusselmans (VB): “cultuursector moet pluralistisch zijn”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens Vlaams Parlementskandidaat Filip Brusselmans (Vlaams Belang) moet de cultuursector pluralistisch worden, met meer aandacht voor de Vlaamse identiteit. “We krijgen een pensée unique op vele vlakken”, waarschuwt hij in De Ochtend op Radio 1. “De kloof tussen de sector en de belastingbetaler vergroot door dit beleid.”

Er heerst een vooral links-progressieve pensée unique binnen de cultuursector, vindt Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Hij zetelt in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement en sprak de afgelopen vijf jaar met heel wat vertegenwoordigers uit de sector. De kloof tussen hen en de gewone Vlaming – die alles met belastinggeld bekostigt – groeit, zegt hij.

Ook de vriendjespolitiek in de sector en adviescommissies wil hij aanpakken. “Er zijn over het algemeen vrij weinig experts, en dat maakt het binnen de sector moeilijk om die commissies voldoende divers en pluralistisch te organiseren”, klinkt het in De Ochtend. “Er moet meer democratische vertegenwoordiging in zijn. Men werkt nog altijd met belastinggeld.”

Pluralistisch en Vlaams

Als het Vlaams Belang regeert, zou er meer aandacht gaan naar Vlaamse amateurkunst, en minder naar experimentele opvoeringen “zoals kotsen op een podium”, zegt Brusselmans. Zijn boek ‘De subsidieslurpers‘ geeft ook tal van andere voorbeelden van bizarre opvoeringen uit de afgelopen jaren. “Iedere euro belastinggeld kun je maar een keer uitgeven.”

Het is volgens Brusselmans dan ook absurd dat de cultuursector zich zo hevig verzet tegen meer aandacht voor de Vlaamse identiteit. “De overheid geeft honderdduizenden, zo niet miljoenen uit aan Turkse en Marokkaanse organisaties en dito voorstellingen, maar als het over de Vlaamse identiteit gaat, staat men in de sector plots op zijn achterste poten.”

BRON:Radio 1
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen