20.6 C
Brussel

Brussel veiliger? “Dan moet eerst het uitschot van onze straten”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Brussel “is de Far West geworden”, zo zegt een buurtbewoner over de hoofdstad in HLN. Ook schrijfster Lize Spit (oorspronkelijk van de Kempen) ziet haar Brusselse buurt steeds meer verloederen en criminaliseren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen”. Volgens Brussels Parlementslid Bob De Brabandere is er evenwel een systematisch probleem van “open grenzen, lakse veiligheidspolitiek” en moeten de criminelen duurzaam van de straten.

De Brusselaars zijn ongerust. Om de zoveel dagen is er wel een fatale schietpartij. In de Argonnestraat lagen vorige week meerdere mensen op de grond. Neergemaaid door gangsters. “De quartiers” rond het Zuidstation staan bekend quasi-no-go-zones. Een lokale ‘schoonmaakoperatie’ vorig jaar hielp de directe buurt rond het Zuidstation wel wat, maar buurtbewoners klagen dat nu dat problemen zich naar aanpalende straten hebben verschoven.

“Wil men de leefbaarheid verhogen, dan moeten er geen basketpleintjes of voetbalveldjes bijkomen”

“Zoals het Vlaams Belang al verschillende keren stelde: alleen de buurt rond de grote stations ‘opkuisen’ heeft geen enkele zin”, zegt dan ook De Brabandere in een gesprek met V-NIEUWS. “De criminele inktvlek is immers al lang veel verder uitgedeind. In wat vroeger residentiële buurten waren, is het vandaag dagelijkse kost om druggebruikers en dealers tegen te komen. De realiteit is dat Brussel vandaag in die straten onleefbaar is geworden. Wie de mogelijkheden heeft, trekt er weg. Het resultaat is dat alleen sukkelaars én crapuul achter zullen blijven.”

“Bepaalde partijen hebben al jaren de mond vol over leefbaarheid in Brussel”, vervolgt de Brusselaar. “Het zijn net die partijen die door een gevaarlijke cocktail van open grenzen, lakse veiligheidspolitiek en eenvoudigweg wegkijken van de realiteit de onleefbaarheid van deze stad voor veel mensen pijlsnel de hoogte hebben ingejaagd. Wil men de leefbaarheid verhogen, dan moeten er geen basketpleintjes of voetbalveldjes bijkomen, dan moet men eerst het uitschot dat onze straten teistert van de straten halen. Dat zal heel wat tijd, moeite en geld kosten, maar politiek gaat over keuzes maken. En dat is een noodzakelijke keuze.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen