6.7 C
Brussel

Brussel overspoeld door crack: 40% van gebruikers heeft migratieachtergrond

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De drug crack wordt steeds populairder, voornamelijk in onze hoofdstad. Het gebruik wordt ook steeds zichtbaarder: Brusselse straten en stations worden overspoeld door crackgebruikers. Bovendien heeft ruim 40 procent van de gebruikers een migratieachtergrond, meldt De Morgen. “Brussel heeft nood aan een echte nultolerantie”, reageert Brussels Parlementslid Bob De Brabandere (Vlaams Belang) op X.

Crack is een verwerkte vorm van cocaïne die men niet opsnuift, maar in rookvorm inhaleert. Experts stellen dat het gebruik ervan de afgelopen 10 jaar explosief is toegenomen. De drug veroorzaakt een krachtige, maar van korte euforische roes, bekend als de ‘flash’. Dit effect verdwijnt echter binnen vijf tot tien minuten, waardoor gebruikers snel de drang voelen om opnieuw te consumeren.

40 procent van gebruikers heeft migratieachtergrond

In 2023 was crack de voornaamste drug voor bijna 75 procent van de bezoekers bij vzw Transit, een centrum dat zich richt op opvang en ondersteuning van mensen met een drugsverslaving. Het gebruik is ook steeds meer aanwezig in het openbaar. “Het gebeurt nu openlijk op straat en in stations, terwijl pendelaars of families met kinderen voorbij komen”, stelt Kevin Moens van het Lama Project in De Morgen.

Het toenemende gebruik van de drug is verbonden aan de armoede- en werkloosheidsproblematiek in onze hoofdstad. Het aantal daklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg immers van 1.729 in 2008 naar 7.134 in 2022. Heden wordt het aantal geschat op meer dan 10.000.

Ook de asielcrisis speelt een belangrijke rol. Meer dan 40 procent van de crackgebruikers heeft een migratieachtergrond. Combineer dat met het feit dat de drug enorm goedkoop is – 5 euro is reeds genoeg – en men heeft een garantie voor problemen.

“Brussel heeft nood aan een echte nultolerantie”

Volgens sommige organisaties is er een absolute nood aan meer gebruikersruimtes. Dat zijn ruimtes waar verslaafden veilig drugs kunnen gebruiken, om zo minder overlast op straat te veroorzaken. In plaats van de drugsproblematiek aan te pakken, faciliteert men deze echter op die manier.

Bob De Brabandere (Vlaams Belang) pleit daarentegen voor een hard beleid. “Dit is niet iets van “nu”, maar een evolutie die al even is ingezet. De combinatie van illegaliteit, straffeloosheid en een soort van aanvaarding hebben tot deze situatie geleid”, stelt hij op X. “Brussel heeft nood aan aanpak zoals in New York van de jaren 90: echte nultolerantie”, aldus het Brusselse Parlementslid.

Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen