Vandaag zijn 16 ‘safe places’ ingehuldigd in de Brusselse Brabantwijk nabij Brussel-Noord. Dat meldt BRUZZ. De buurt wordt geplaagd door de aanwezigheid van drugsverslaafden en illegalen, met hoge overlast en onveiligheid als gevolg. Maar in de plaats van een structurele oplossing, heeft de stad samen met de politie en enkele handelaars werk gemaakt van 16 ‘veilige plekken’. Dat zijn plekken zoals winkels waar voorbijgangers binnen kunnen als ze hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld belaging. “Surrealisme”, klinkt het bij de oppositie.
Brussel-Noord is één van de onveiligste plekken van ons land. Naast de structurele drugsoverlast, de vele dakloze illegalen, de dagelijkse intimidatie van vrouwen en sluikstort, werd agent Thomas Montjoie er recent doodgestoken, was er de moord op een Nigeriaanse prostituee en een schietpartij.
Toch zal stad Brussel niet overgaan tot een grootschalige oplossing waarbij de onveiligheidsbroeihaarden worden aangepakt. Wél zullen verschillende verschillende handelaars, politiezone Brussel-Noord, prostitutiecollectief Espace P en de Sint-Lukasacademie instaan voor 16 veilige plekken.
“Op die plaatsen kan je terecht wanneer je je niet veilig voelt,” vertelt Olivier Slosse, hoofdcommissaris van politiezone Brussel-Noord in BRUZZ. “De ‘safe places’ zijn geen verlengde van de politie, maar ze staan via een directe lijn in verbinding met ons, waardoor de interventietijd fors verlaagt.”
“Ik wil geen safe spaces, maar een safe city”
Voor voorzitter van het Brusselse Vlaams Belang Bob De Brabandere kan het niet surrealistischer. “In plaats van de gehele buurt veilig te maken, gaat de overheid inzetten op 16 veilige plekken”, zo reageert De Brabandere aan V-NIEUWS. “Het is goed dat gewone mensen en zaakvoerders de handen in elkaar slaan om elkaar te helpen en dat getuigt van veel burgerzin, maar vanuit overheids- en politie-oogpunt is dit nagenoeg het opgeven van hun kerntaak. De buurt moet er structureel veilig gemaakt worden, niet alleen een handvol ‘safe places’.”
En volgens De Brabandere zijn er ook oplossingen. “Ten eerste moeten de grote groepen illegalen verwijderd worden”, besluit de Brusselaar. “Pak ze op in afwachting van hun uitzetting. Dat zal al enorm schelen. Vervolgens is er een intensere politie-aanwezigheid nodig die eindelijk eens gesteund wordt door het Brusselse parket; een politie-aanwezigheid waarbij criminaliteit eindelijk eens vervolgd worden in plaats van geseponeerd. Zo maken we niet 16 kleine ‘safe spaces’, maar één grote ‘safe city’. Dat moet het doel zijn.”