Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer. 20 jaar later is de broodprijs enorm toegenomen. Bij de warme bakker betaal je in veel gevallen al zo’n 3 euro voor een lang grijs of een groot carré. Meer dan de helft van de Vlamingen vindt brood dan ook te “duur voor wat het is”, zo rapporteert HLN.
De Vlaming koopt gemiddeld 2,6 broden per week. Brood blijft zo een vaste waarde in het Vlaams dieet. Twee op de drie Vlamingen eet dan ook elke dag meerdere sneetjes. Tegelijk is dat brood veel duurder geworden de afgelopen jaren, tot 27% extra in slechts 4 jaar tijd. En ook opvallend: het aantal bakkers in het dorp slinkt zienderogen. En bij een overname wordt een warme bakker niet zelden een koude: een extra winkelpunt dat ’s middags veelal is uitverkocht.
De Vlaming vindt in elk geval dat brood te duur is geworden. Dat kwam naar voren bij ruim één op twee bevraagde Vlamingen. 1.000 mensen werden zo bevraagd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van Albert Heijn. Die supermarkt stunt verder door een klein volkoren tijgerbrood het hele schooljaar aan 0,99 euro aan te bieden.
De bevraging is dan ook niet los te zien van de marketing bij AH. Vaak lokken supermarkten klanten met lage prijzen voor één product om ze dan veel meer te laten kopen. Maar los van de stunts van de supermarkten, blijft de gewone bakker populair. Vandaag koopt nog 55 procent van de Vlamingen zijn brood meestal bij de bakker.