16.4 C
Brussel

Britse Vicepremier Raab treedt af na onderzoek naar pestgedrag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Britse vicepremier Dominic Raab is afgetreden na een onderzoek naar meerdere klachten over pesterijen, zo meldt onder andere NOS. Raab, die ook werkzaam was als minister van Justitie van het Verenigd Koninkrijk, werd beschuldigd van pestgedrag tegenover verschillende huidige en voormalige personeelsleden van Whitehall tijdens zijn regeringsperiode.

In een brief aan premier Rishi Sunak op vrijdag, zei Raab dat het “belangrijk was mijn woord te houden”, maar betoogde dat het onderzoek “een gevaarlijk precedent had geschapen” door “de drempel voor pesten zo laag te leggen”.

Sunak belastte senior advocaat Adam Tolley met een onafhankelijk onderzoek naar de klachten na een spervuur van negatieve berichten in de media. De bevindingen moeten nog worden gepubliceerd.

Reactie op het onderzoek

In zijn afscheidsbrief schreef Raab: “Hoewel ik me verplicht voel om de uitkomst van het onderzoek te aanvaarden, zijn op twee na alle klachten tegen mij afgewezen. Ik ben ook van mening dat de twee negatieve bevindingen onjuist zijn en een gevaarlijk precedent vormen voor het voeren van een goed bestuur.”

Raab betoogde dat ministers “directe kritische feedback moeten kunnen geven op briefings en opmerkingen aan hoge ambtenaren,” en zei dat hij “tegen niemand had geschreeuwd, laat staan iets had gegooid of anderszins iemand fysiek had geïntimideerd, noch opzettelijk had geprobeerd iemand te kleineren.”

“Het spijt me oprecht voor enige onbedoelde stress of aanstoot die ambtenaren voelden, als gevolg van het tempo, de normen en de uitdaging die ik bij het ministerie van Justitie bracht,” zei hij. “Dat is echter wat het publiek verwacht van ministers die namens hen werken”.

Wie was vicepremier Raab?

Raab – die in 2019 kandidaat was voor het leiderschap van de Conservatieven – was eerder minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk onder Boris Johnson, maar werd in 2021 gedegradeerd na de mislukte aanpak van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit Afghanistan. Hij was ook korte tijd Brexit-secretaris onder Theresa May, maar stapte op uit protest tegen haar gedoemde Brexit-deal.

BRON:NOS
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen