Het Britse schoolsysteem ondergaat een ingrijpende verandering. De regering heeft besloten om lesstof over gender en gerelateerde onderwerpen uit het curriculum te schrappen. Volgens de nieuwe richtlijnen van de Britse regering zal biologische geslacht weer centraal staan in lessen over relaties, seksualiteit en gezondheid. Dat meldt BBC News.
De Britse regering heeft recentelijk nieuwe regels geïntroduceerd voor seksuele voorlichting in het onderwijs. Deze regels stellen dat biologisch geslacht de basis zal vormen van de lessen over relaties, seksualiteit en gezondheid. Voor elk onderwerp zijn strikte leeftijdscategorieën vastgesteld. Een leraar kan die niet zomaar overschrijden.
“Controversiële ideeën dat er wel 72 verschillende genders zouden moeten zijn, mogen niet in het onderwijs worden opgenomen, er bestaan allerlei gekke ideeën”, verklaarde onderwijsminister Gillian Keegan aan BBC News. “Ouders vertrouwen er terecht op dat wanneer zij hun kinderen naar school sturen, zij veilig worden gehouden en niet worden blootgesteld aan verontrustende inhoud die ongepast is voor hun leeftijd”, voegde premier Rishi Sunak eraan toe.
Gevangenisstraffen en schadevergoedingen door ‘misgendering’
De veranderingen in het curriculum zijn niet zonder controverse. De afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten geweest waarbij leraren in de problemen kwamen vanwege ‘misgendering’.De wiskundeleraar Joshua Sutcliffe kreeg bijvoorbeeld een beroepsverbod omdat hij een leerling bij diens geboortegeslacht aansprak.
Ook Selma Gamaleldin, een lerares in Zweden, kreeg haar ontslag omdat ze weigerde een non-binaire leerling met de ‘juiste’ voornaamwoorden aan te spreken. De leerling eiste een schadevergoeding van 13.000 euro. Verder zagen we ook Enoch Burke, een Ierse leraar die ontslagen werd omdat hij weigerde een transgender leerling aan te spreken zoals verzocht. Hij negeerde een rechtelijk gebiedsverbod om terug te keren naar zijn werkplek, waardoor hij al tweemaal in de cel belandde.
Lees ook:
Rechter oordeelt tegen ‘non-binaire transvrouw’ na ‘misgendering’