16.4 C
Brussel

Brits parlement aanvaardt vernieuwd Noord-Ierland-protocol

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Britse parlement heeft woensdag ingestemd met het vernieuwde Noord-Ierland-protocol, dat een einde maakt aan de handelsbelemmeringen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland is de enige regio binnen het Verenigd Koninkrijk die deel blijft uitmaken van de Europese interne markt, waardoor het protocol nodig was na de Brexit. Het protocol heeft echter voor veel protest gezorgd in Noord-Ierland, aangezien het leidde tot verstoringen in de handel en de politieke verhoudingen onder druk zette, zo meldt onder andere NOS.

Het vernieuwde protocol kwam tot stand na een afrondend gesprek tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eerder in februari, waarbij afspraken zijn gemaakt over de interpretatie en de uitvoering van het protocol. Het maakt het voor bedrijven in Noord-Ierland eenvoudiger om producten te importeren en exporteren zonder dat dit ten koste gaat van de handelsrelaties met de rest van het Verenigd Koninkrijk. De goedkeuring door het parlement gebeurde gelijktijdig aan het verhoor van Boris Johnson over ‘Partygate‘.

De afspraken die zijn gemaakt omvatten onder meer een verduidelijking van de regels voor transport van goederen en minder administratieve lasten voor bedrijven. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de naleving van de regels door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zodat er een gelijk speelveld ontstaat voor bedrijven in Noord-Ierland.

De onderhandelingen van het vernieuwd Noord-Ierland-protocol

Het akkoord is het resultaat van langdurige onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, die eerst moeizaam verliepen. De Britse regering drong aan op een herziening van het protocol, terwijl de Europese Unie vasthield aan de oorspronkelijke afspraken. Na maanden van gesprekken en onderhandelingen is er nu toch een akkoord bereikt dat voor beide partijen acceptabel is.

Het vernieuwde Noord-Ierland-protocol is een belangrijke stap voorwaarts in de handelsrelaties tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het biedt bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid, en zorgt ervoor dat de politieke spanningen in Noord-Ierland afnemen. Toch zal het protocol waarschijnlijk nog voor de nodige discussies zorgen, omdat het de complexe verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland en de Europese Unie blootlegt.

BRON:NOS
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen