21.4 C
Brussel

Brits ex-premier Boris Johnson neemt ontslag uit parlement

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Boris Johnson, ex-premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn ontslag als parlementslid ingediend. Dat meldt de BBC. In een verklaring beweert hij echter te zijn afgezet vanwege het ‘partygate’-schandaal. 

In een explosieve verklaring schijft Johnson dat hij per direct ontslag neemt als parlementslid. Hij noemt de onderzoekscommissie die het ‘partygate’-schandaal onderzocht een ‘kangoeroe-rechtbank’. Het rapport van de commissie zit volgens Johnson vol onnauwkeurigheden. “Ze hebben nog altijd geen greintje bewijsmateriaal geproduceerd dat ik bewust of roekeloos het Lagerhuis misleid zou hebben”, zegt hij. “Hun doel was van in het begin om mij schuldig te verklaren, ongeacht de feiten.”

In zijn verklaring beschuldigt hij ook de voorzitster, Harriet Harman (Labour), van “flagrante vooringenomenheid” en zegt hij “verbijsterd en ontzet” te zijn over de manier waarop hij uit het parlement werd gezet. 

Onderzoekscommissie

De onderzoekscommissie naar ‘partygate’ moest zich buigen over de verklaringen van Boris Johnson. Hij zou illegale coronafeestjes georganiseerd hebben in zijn ambtswoning. De commissie wou onderzoeken of hij het parlement toen had misleid hierover.

De ex-premier gaf eerder al toe dat hij het Parlement misleidde toen hij in maart tijdens een strijdlustige hoorzitting voor de commissie getuigde, maar hij ontkende dat hij dat met opzet had gedaan. Johnson beweerde dat de sociale afstand “niet perfect” was tijdens bijeenkomsten in zijn ambtswoning tijdens de covidperiode, maar hield vol dat de richtlijnen te allen tijde werden gevolgd. De feestjes moeten volgens hem gecategoriseerd worden als “werkbijeenkomsten.” 

BRON:BBC
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen