16.9 C
Brussel

Brakel: ooit liberaal bastion, nu “nooit meer Open Vld”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Brakel, van oudsher hét blauwe bastion van Vlaanderen, overweegt de liberale burgemeester om niet onder ‘Open Vld’ naar de kiezer te trekken, noemt niemand in het lokale hoofdkwartier van de partij zich liberaal, en bij de bakker van de premier gaat maar één partij over de tongen: Vlaams Belang. Dat schrijft het Nieuwsblad.

“Ik heb altijd VLD gestemd, maar nu: nooit meer”, zegt Frank Vandeputte (57) aan het Nieuwsblad. Samen met zijn zus en vriendin is hij vaste klant in Café Liberty in Brakel, het thuisdorp van Herman en Alexander De Croo. Volgens Frank zijn er “vreemdelingen die alles voor niks krijgen”, is Open Vld daarvan samen met alle traditionele partijen de schuldige, en is het Vlaams Belang daarvoor de enige oplossing.

De peiling van afgelopen weekend zorgde voor crisis in het hoofdkwartier van Open Vld. De partij ziet met 8 procent de kiesdrempel al aankomen. Café Liberty is het lokale liberale hoofdkwartier. Open Vld Brakel, dat er al 22 jaar onafgebroken aan de macht is, geeft er ieder jaar haar nieuwjaarsreceptie. Ook wanneer de partij achter gesloten deuren wil vergaderen, gebeurt dat hier.

Wie de cafénaam niet leest en ‘liberaal centrum’ op de gevel negeert, merkt echter dat niets hier nog blauw kleurt, en al zeker de stamgasten niet. Niemand hier noemt zich liberaal of komt ervoor uit voor Open Vld te willen stemmen in 2024.

Pensioenbonus

Ook cafébazin Marianne Stockmans (54) zal niet op Open Vld stemmen. “Alexander komt hier zelden, maar als Herman binnenkomt, geeft hij altijd een tournee”, zegt ze aan Het Nieuwsblad. Sinds zijn ‘onwettige’ pensioenbonus als oud-Kamervoorzitter, zijn die tournees – “met ons belastinggeld, zeker” – materie voor spot.

Echter wordt er niet alleen gelachen met die pensioenaffaire. Voor de lokale bakker heeft de affaire alles veranderd. “De mensen zijn verzuurd en die pensioenaffaire was olie op het vuur. Dat is hier blijven plakken”, geeft ze mee aan het Nieuwsblad. Volgens haar gaat in de bakkerij maar één partij over de tongen: het Vlaams Belang.

Voorbereiden op het ergste

Waarnemend burgemeester van Brakel Stefaan De Vleeschouwer (Open Vld) zat afgelopen week nog samen met Herman en Alexander De Croo. Op de agenda stonden de verkiezingen van 2024. Net als in veel andere gemeenten overwegen ze om niet onder de naam ‘Open Vld’ naar de kiezer te trekken. Op die manier willen ze de indruk wekken dat ze met hun traditionele moederpartij “niks te maken hebben”.

Het is echter veelzeggend dat men zelfs in het aloude blauwe bastion van de De Croo-dynastie, niet meer onder de Open Vld-vlag durft varen.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen