22.2 C
Brussel

Bpost-saga raast verder: Kamer ondervraagt Hanard

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bpost-voorzitter Audrey Hanard beweert bij hoog en laag niet de handpop van de PS te zijn. Vandaag zal ze zich in het federale parlement moeten verantwoorden voor haar intense contacten met de PS-top en de wantoestanden bij het postbedrijf, zo meldt De Morgen

De schandalen bij bpost stapelen zich al enkele weken op. Eerst was er de belangenvermenging bij vicepremier en tevens bevoegd minister Petra De Sutter (Groen). Achteraf kwam aan het licht dat Pierre-Yves Dermagne en Paul Magnette, beide van PS-signatuur, een vergadering hielden met de oud-CEO van bpost net voor het afsluiten van de notoire contracten.

Een eerdere interne audit leidde tot het ontslag van de vorige CEO van bpost, Dirk Tirez. Hanard kwam aan het roer te staan, en in de perceptie leek ze komaf te maken met een aantal wanpraktijken bij het postbedrijf, waaronder de illegale marktafspraken rond het contact over de krantenbedeling. Sinds enkele weken ligt ze echter zelf onder vuur, vooral vanwege haar nauwe verwevenheid met de PS, de partij die haar voordroeg als voorzitter.

Houdt Vivaldi haar een hand boven het hoofd?

Haar PS-affiliatie is één van de belangrijkste zaken waarover Hanard vandaag op de rooster zal gelegd worden tijdens de hoorzitting in de Kamer. De verschillende ontmoetingen met Magnette en vicepremier Dermagne op het moment dat bpost een belangrijk contract voor de krantenbedeling binnen probeerde te halen, kunnen haar zuur opbreken. Ook De Sutter noemde deze vergaderingen ‘niet normaal’, al trok ze achteraf haar staart in.

Hanard werkte vroeger als consultant voor McKinsey. Datzelfde bedrijf haalde miljoenen euro’s aan opdrachten binnen bij bpost. Ook hierover zal ze vragen in het parlement moeten beantwoorden. Daarbovenop lijken ook onregelmatigheden in de voormelde interne audit die leidde tot het ontslag van Tirez te zijn opgedoken. Het is hoe dan ook duidelijk dat ze de grenzen van het wettelijke heeft afgetast.

Toch lijkt de kans klein dat het net zich zal sluiten rond Hanard. De Vivaldi partijen hebben beslist de rangen rond haar te sluiten, en haar positie te beschermen.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen