14.7 C
Brussel

Bpost kreeg voorkennis van nieuwe Pakjeswet De Sutter

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het bpost-schandaal blijft aanslepen en neemt zelfs toe in omvang. Nieuwe informatie toont aan dat men bij bpost al geruime tijd op de hoogte was van de inhoud van de nieuwe ‘pakjeswet’ die werd geschreven op het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). Het Belgische postbedrijf zou zelfs de pen hebben vastgehouden bij het opstellen van de wet, zo brengt Het Laatste Nieuws. “Wij blijven hameren op een volwaardige onderzoekscommissie om de onderste steen boven water te halen”, laat Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) in een reactie weten.

Bpost ontving, meer dan een maand voordat sectorfederatie Febetra werd ingelicht, een gedetailleerde impactstudie over de nieuwe wetgeving. Consultancybedrijf McKinsey stuurde deze studie op naar enkele topmedewerkers van bpost. Het gaat om een rapport dat 39 bladzijden telt met de concrete wetswijzigingen.

En even later waren het ook de twee omstreden en gedetacheerde kabinetsmedewerkers van De Sutter die een uitnodiging uitstuurden voor een eerste digitale vergadering samen met bpost. Dit een kleine week voordat waakhond BIPT een publieksbevraging publiceerde.

Verder opmerkelijk: de wet leek/lijkt minstens voor een deel op Bposts leest geschreven. Tegen 2025 moet elk pakjesbedrijf minstens 80% van zijn personeelsleden in een vaste loondienst hebben. Enkel bpost kon en kan die vereiste halen.

Belangenvermenging rond bpost minder en minder perceptie en meer en meer ontegensprekelijk

Zelf ontkent De Sutter dat het postbedrijf evenwel de hand vasthield bij het schrijven van de wet, al geeft ze wel toe dat de twee (inmiddels ex-)kabinetsmedewerkers die op de ‘pay roll’ van bpost stonden mee aan tafel zaten tijdens de onderhandelingen over de pakjeswet.

“Dat kan erop wijzen dat bpost niet alleen voorkennis had, maar ook actief betrokken was bij het uitwerken van de wet”, reageert Pas. “Als dat daadwerkelijk het geval zou zijn, heeft De Sutter heel wat uit te leggen. Belangenvermenging valt dan nog zeer moeilijk te ontkennen.”

Voor Barbara Pas zijn deze nieuwe feiten een zoveelste reden om de hele affaire grondig te onderzoeken met alle beschikbare middelen. “Dit nieuw feit maakt de vraag van het Vlaams Belang om met hoogdringendheid een onderzoekscommissie op te richten, des te prangender”, besluit Pas. “De Vivaldi-partijen en PVDA hebben ons voorstel daarover onlangs jammer genoeg weggestemd. Het is duidelijk dat bepaalde stinkende postjes van bpost volgens sommigen beter gesloten blijven.”

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen