22.2 C
Brussel

Bpost-concurrent PPP naar Raad van State als het krantencontract niet krijgt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

PPP, de grote concurrent van bpost als het gaat over de krantenconcessie, dreigt ermee naar de Raad van State te trekken als het het miljoenencontract niet krijgt. De toelages voor 2024-2028 bedragen 125 miljoen euro, maar worden volgens een nieuw akkoord binnen de federale regering mogelijk niet langer uitgedeeld, ondanks dat de FOD Economie adviseerde dat PPP het contract zou krijgen. “Als de regering de concessie niet toewijst aan PPP, stappen we zeker naar de Raad van State”, klinkt het bij PPP in HLN.

De federale coalitiepartijen zouden een ‘quasi-akkoord’ hebben over de krantenbedeling. Nadat FOD Economie had geadviseerd om de gesubsidieerde kranten- en magazinebedeling aan PPP en Proximy uit te besteden, wil men nu de regeling zoals ze bestaat, stopzetten. Maar dat wil daarom niet zeggen dat de 125 geplande miljoenen euro’s aan subsidies zullen worden bespaard. De PS wil namelijk inzetten op een belastingkorting voor krantenabonnees. PPP wil zich echter niet zomaar neerleggen bij deze bijzondere vorm van werken.

PPP wil dat krantencontract naar hen gaat, Vlaams Belang wil volledige afschaffing van de regeling

PPP-CEO Michel d’Alessandro roept de federale regering dan ook op de uitslag van de aanbesteding voor de krantenconcessie en de adviezen van de FOD Economie te respecteren. Binnen de regering wilde meerdere partijen in feite opnieuw het eigen overheidsbedrijf bpost bevoordelen, maar het is politiek lastig om tegen het oordeel van de eigen administratie in te gaan, zeker zo kort voor de verkiezingen. Daarom overweegt men nu om de regeling te stoppen. Mogelijk zou de regeling vervangen worden door een fiscale aftrek, waardoor er geen 125 miljoen zou bespaard worden. Dat is een eis van de PS.

In dat geval zal PPP naar de Raad van State gaan, zo belooft CEO d’Alessandro in HLN. “Er was een aanbesteding, waarop wij hebben deelgenomen”, luidt het. “Daaruit zijn wij als duidelijke winnaar gekomen. Het enige dat wij vragen aan de regering is die uitkomst te respecteren en ons die concessie toe te wijzen.”

Oppositieleider Vlaams Belang eist evenwel al jaren dat de regeling wordt afgeschaft, omdat het zou gaan om concurrentievervalsing en een verregaande afwijking van de kerntaken van een overheid. De subsidies zorgen er immers voor dat de krantenbedeling voor de krantengiganten zeer goedkoop kan gebeuren, maar dat is ten koste van alle belastingbetalers. Bij de vorige concessie was er tevens grootschalige fraude gemoeid (waarbij PPP ook betrokken was).

Lees ook:

Illegale marktafspraken tussen kranten en Bpost bevestigd

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen