Zo’n 3.000 boeren zijn op weg vanuit alle hoeken van Vlaanderen naar Brussel. Met vele honderden tractoren zijn ze via alle belangrijke wegen op komst, om respect te eisen voor hun baan en toekomst. Het stikstofakkoord – waarover de Vlaamse Regering in crisis is – dreigt immers voor vele boeren het einde te betekenen. Voor anderen bedreigt de strenge regulering dan weer de leefbaarheid en winsten. “We laten ons niet zomaar aan de kant schuiven”, klinkt het echter strijdbaar vanuit de boerenmiddens en in Het Laatste Nieuws. De protesterende landbouwers kunnen rekenen op steun vanuit een aantal politieke partijen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken rijdt zelfs mee met de protestcolonnes met een tractor van een bevriende boer uit Beersel.
Verwacht wordt dat Brussel stil zal liggen deze middag – of minstens ernstig verstoord. Zo’n 3.000 boeren rijden met hun tractoren richting de hoofdstad in protest tegen de te strenge stikstofregels die de Vlaamse Regering van Jan Jambon (N-VA) wil opleggen.
Van Grieken rijdt mee met eigen tractor: “Red onze boeren!”
“Wij willen gelijke regels”, zo liet onder meer Michiel Sys, landbouwer uit Koekelare, weten aan HLN. Een verwijzing naar de veel laksere regels die gelden voor de industrie – waar bedrijven evenzeer stikstof uitstoten. Want “zoals het er nu uitziet, met een juridische zekerheid van heel korte duur, is het onhaalbaar om nieuwe investeringen te maken zoals stikstofarme stallen. De regels staan vast tot slechts 2030.”
De boeren staan niet alleen met hun protest. Zelfs Open Vld-voorzitter tweette deze ochtend dat hij “veel begrip” heeft “voor landbouwers die een duidelijke toekomst vragen”. Opmerkelijk, want Open Vld maakt deel uit van de Vlaamse Regering die het strenge stikstofakkoord van vorig jaar uitschreef.
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken doet meer dan een tweeten, en rijdt zelfs mee met het protest: “
Brussel. We komen eraan. 🚜🚜🚜🚜 pic.twitter.com/NtCvMYOHvX
— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) March 3, 2023
Stikstof wat?
Stikstof wordt door de veeteelt en industrie uitgestoten in de vorm van ammoniakverbindingen. Die stikstof slaat neer in de bodem, wat een bemestend effect heeft – waardoor bepaalde planten andere planten overwoekeren. Dit met allerlei cascadegevolgen in de natuur voor afhankelijke dieren. Om de biodiversiteit te beschermen wil men dus de stikstofuitstoot reguleren.
De agrarische sector wordt hierbij echter strenger aangepakt dan de industrie. Verder wordt er ook op gewezen dat de helft van de stikstofdeposities in ons land uit het buitenland komen.