13.2 C
Brussel

Boris Johnson ontkent bewuste leugens over ‘Partygate’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De voormalige Britse premier Boris Johnson heeft gisteren toegegeven dat hij het parlement heeft misleid over regeringsfeestjes tijdens de coronacrisis, zo rapporteert Euronews. Johnson beweert evenwel dat hij dit niet “opzettelijk” deed. Vandaag werd hij door een onderzoekscommissie ondervraagd over dit schandaal, dat de naam ‘Partygate’ kreeg.

Beelden van Boris Johnson en zijn personeel, die illegale feestjes hielden, doken eind vorig jaar op in de media. In totaal gaat om meer dan een dozijn bijeenkomsten in Johnsons woning op Downing Street 10 en de nabijgelegen gebouwen. Het Verenigd Koninkrijk bevond zich tijdens de opname van de beelden in een tweede lockdown, tijdens 2020-2021. Het schandaal werd intussen ‘Partygate’ gedoopt. Ook Rishi Sunak, toen Head of Treasury en tegenwoordig de premier, gaf toe aanwezig te zijn.

Boris Johnson en ‘Partygate’

“Het kwam niet bij me op,” zo beweerde Johnson zelf, dat het om een feestje ging, ook al was er taart en drank aanwezig. Johnson moest in juli aftreden nadat een reeks schandalen uiteindelijk te veel bleek voor zijn partijgenoten, die het parlement in grote groepen verlieten. Een tussentijds rapport van de onderzoekscommissie besloot dat Johnson had moeten weten dat het wel degelijk om een feestje ging.

Ook in Vlaanderen ontstond er meermaals ophef rond lockdownfeestjes. In juli 2020 bijvoorbeeld was Vooruit-voorzitter en volgens tegenstanders kaviaarsocialist Conner Rousseau nog dansend op een duur trouwfeest in Zuid-Frankrijk te zien.

De gevolgen

Als blijkt dat Johnson het parlement opzettelijk heeft misleid, kan hij worden geschorst of zelfs zijn zetel als parlementslid verliezen. Hoe dan ook moet het House of Commons de straf eerst goedkeuren. ‘Partygate’ zal de oud-premier dus nog zuur kunnen opbreken.

Het ziet ernaar uit dat Johnson, die ooit gezien werd als een geheim wapen voor om stemmente scoren, nu eerder een blok aan het been van de Conservatieve Partij is. De politieke ‘comeback’ van de politicus zal wellicht moeilijker verlopen dan hij zelf gehoopt had. Al is Johnson politiek gezien ook een enorme ‘survivor’, dus het verhaal is zeker nog niet afgelopen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen