13.3 C
Brussel

Vlaams Belang op 1 mei: “werken belonen!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

1 mei, Dag van de Arbeid, wordt klassiek door linkse partijen geclaimd. Op de 1 mei-viering van het Vlaams Belang fileerde voorzitter Tom Van Grieken echter het falende beleid en de valse beloftes van de rode partijen en dat van Vooruit in het bijzonder. Volgens de voorzitter vertegenwoordigen de linkse partijen de burger niet. “Het Vlaams Belang is de enige echte vakbond van de gewone Vlaming.”

Het park Begijneveldekens in Turnhout was goed bevolkt maandag. Meer dan 500 aanhangers van het Vlaams Belang verzamelden om de toespraken van voorzitter Van Grieken en Kamerlid voor het Vlaams Belang Reccino Van Lommel te aanhoren. De toespraak van Van Grieken opende met het aankaarten van de hoge werkloosheid in de regio, maar daar bleef het niet bij. Ook de stijgende energieprijzen en de ongekende prijsstijgingen in de supermarkt kwamen aan bod.

“Niet onze mensen, maar de overheid leeft boven zijn stand”

Als uitdager trachtte Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in zijn 1 mei-toespraak te Sint-Niklaas afbreuk te doen aan de voorstellen van het Vlaams Belang, dat vorig jaar in Rousseau zijn thuisstad zijn jaarlijkse 1 mei-viering organiseerde. Rousseau omschreef het Vlaams Belang als een sluwe wolf in schaapskleren, die de werkende mensen in de kou zou laten staan en ‘enkel de belangen van de elite’ behartigt.

Van Grieken was voor de camera van V-NIEUWS echter niet onder de indruk. Sterker, hij vindt dat de socialisten geen recht van spreken meer hebben op 1 mei en stelde dat zijn partij de enige echte vakbond is van de gewone Vlaming. “Mochten de socialisten echt inzitten met de werkende Vlaming, dan zouden ze niet heel de wereld uitnodigen om te profiteren van onze sociale zekerheid”, aldus Van Grieken. “Het Vlaams Belang is vandaag het syndicaat van de gewone Vlaming.”

“Er is nood aan een echte hervorming zodat gezinnen meer kunnen overhouden van hun loon”

Van Grieken verdedigde tijdens de Vlaams Belang-viering niet alleen de middenklasse, maar pleitte ook voor het verlichten van de financiële lasten voor iedereen. Hij stelde dat de werkende Vlaming meer erkenning verdient en dat het tijd is voor een betaalbaarder leven. “Er is nood aan een echte hervorming zodat gezinnen meer kunnen overhouden van hun loon”, was één van de uitspraken.

Van Grieken wil ervoor zorgen dat de hardwerkende Vlamingen meer van hun zuurverdiende centen kunnen behouden. “De belastingvrije som moet opgetrokken worden naar het niveau van het leefloon en de tweede belastingschijf moet van 40% naar 30%. Dat levert werkende Vlamingen al snel 150 euro netto meer op per maand.” Verder is het Vlaams belang vragende partij voor een onmiddellijke verlaging van de belasting op arbeid en voor een permanente btw-verlaging op energie naar 6%.

Ook Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) was van de partij en gaf de inleidende toespraak met voornamelijk koopkracht als centraal thema. “We hebben vastgesteld dat de btw-tarieven op energie naar 6% zijn gebracht, maar er nu allerlei compenserende taksen en accijnzen in de plaats zijn gekomen. Wij zeggen als het Vlaams Belang heel duidelijk: haal al die taksen en accijnzen van de facturen.”

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen