13.6 C
Brussel

Bomaanslag op Russische schrijver Zakhar Prilepin

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bij een autobomaanslag is de prominente Russische schrijver Zakhar Prilepin ernstig gewond geraakt. Zijn chauffeur kwam bij de ontploffing om het leven, zo melden de Russische staatsmedia. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Oekraïne en haar Westerse bondgenoten verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Dat schrijft The New York Times. 

Onder de wagen van de Russische schrijver en oorlogsveteraan Zakhar Prilepin zou een explosief zijn geplaatst dat na een restaurantbezoek bij de stad Nizjni Novgorod tot ontploffing werd gebracht. Hij overleefde de aanslag en bevindt zich volgens de Russische staatsmedia niet in kritieke toestand.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het gebeuren een “terroristische bomaanslag” en zei in een verklaring op berichtenapp Telegram dat de chauffeur van Prilepin was gedood. Daarnaast verklaarde het ministerie dat Oekraïne en haar Westerse bondgenoten verantwoordelijk zijn voor de aanslag.

Een man die banden zou hebben met de Oekraïense veiligheidsdiensten werd in de buurt van het gebeuren gearresteerd. Het is al de derde aanslag dit jaar die gericht werd tegen een prominent Russisch figuur. In april werd de oorlogsblogger Vladlen Tatarski bij een café in Sint-Petersburg gedood. En in augustus was Daria Doegina, dochter van filosoof Alexandr Doegin, slachtoffer van een autobomaanslag.

Wie is Prilepin?

Prilepin is een bekwaam schrijver die meermaals lof oogstte met zijn schrijfstijl. Hij werd een van Ruslands beroemdste hedendaagse schrijvers met een roman die het leven van jonge soldaten in de Tsjetsjeense oorlogen beschrijft. De schrijver is een veteraan uit diezelfde oorlogen en deed hij onder meer gevechtservaring op in Oost-Oekraïne. Hij produceert ook rapmuziek. In het verleden liet Prilepin zich positief uit over de Russische invasie in Oekraïne. Dat betekent niet dat hij zich achter president Vladimir Poetin schaart. De auteur tekende eerder al een petitie die het vertrek van de president steunt en nam daarnaast deel aan tal van anti-Poetindemonstraties.

In 2021 werd hij verkozen in het Russische parlement, maar hij gaf zijn zetel op. Russische media speculeren dat de Rus presidentiële ambities koesterde en voor zichzelf geen rol weggelegd zag als een van de honderd parlementairen in de Staatsdoema.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen