11.5 C
Brussel

Bolsonaro uitgesloten van politiek mandaat: “Dolk in de rug”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De politieke carrière van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro lijkt te eindigen nu de Braziliaanse federale verkiezingsrechtbank (TSE) hem tot 2030 de toegang tot een openbaar ambt ontzegd heeft. Reden voor de veroordeling is zijn “gedrag” tijdens de beladen verkiezingen van vorig jaar, zo meldt Reuters. Bolsonaro gaat in beroep tegen de beslissing.

Vijf van de zeven rechters stemden voor de veroordeling van de 68-jarige Bolsonaro. Hij stond terecht voor machtsmisbruik en misbruik van de media, nadat hij het elektronische stemsysteem van Brazilië in twijfel trok.

Het verbod heeft een grote impact. De Braziliaan kan zich tot 2030 niet verkiesbaar stellen en dus niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2026. Bovendien won zijn linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva de afgelopen presidentsverkiezingen met een zeer nipte meerderheid. Hij ziet zijn grootste rivaal nu van het politieke strijdperk verdwijnen.

“Dolk in de rug”

Bolsonaro beschrijft de beslissing als een “dolk in de rug” en zegt dat hij hoe dan ook zal blijven werken aan een rechts Brazilië. Hoewel hij zelf niet langer kan deelnemen aan de race naar het presidentschap, zou de ex-president zijn vrouw Michelle steunen als kandidaat. Zij is een politieke nieuweling en een overtuigd evangelisch christen die zou kunnen scoren onder traditioneel-rechtse kiezers.

Op sociale media verschijnen inmiddels beelden van een grote manifestatie, georganiseerd door Bolsonaro-aanhangers. “We zijn sterker dan ooit”, klinkt het. 

 

BRON:Reuters
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen