22.2 C
Brussel

Boeren laten zich zien in Vlaams Parlement: “Stop de spelletjes”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Dinsdag vond in het Vlaams Parlement een bijzondere plenaire zitting plaats omwille van de regeringscrisis en het uitblijven van een stikstofakkoord. Verschillende boze boeren trokken in grote getale dan ook fysiek naar het parlement om er de tribunes te bezetten – alwaar burgers zittingen kunnen bijwonen. “Het was een poppenkast”, aldus veehouder Bart Baeyens aan Gazet van Antwerpen. Maar “hebben ze geweten dat we er waren.” De boeren hebben verder ook hun sympathie voor het Vlaams Belang uitgedrukt en bij monde van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin vice versa.

Een afkoelend effect heeft het voor de boeren die dinsdag aanwezig waren, niet gehad. Het spektakel in het parlement had veel weg van een vaudeville – met regeringsleden die tronies trokken, oppositiepartijen die om het ontslag van minister-president Jan Jambon (N-VA) riepen en vooral geen nieuw stikstofakkoord.

Van overal uit de Kempen kwam de boeren die dinsdag in de volkstribune in het Vlaams Parlement zaten. Vosselaar, Turnhout, Ravels, Merksplas, Oosthoven, Zondereigen… enzoverder. Ze zijn allemaal vergund (volgens de vroegere regels) en hebben allemaal flinke leningen lopen. Met andere woorden: ze zakten af voor hun toekomst en kwamen rechtszekerheid eisen. Maar veel meer dan gejoel en lege verklaringen vanuit de meerderheid kregen ze niet.

Bart Baeyens, een van de boeren aanwezig in het Vlaams Parlement: “Op het veld recht tegenover mijn kippenstallen zette ik vroeger geiten, nu is het waardevolle natuur en moet ik stoppen”

“Ik ben 31, heb sinds 2019 een vergunning en sinds 2020 twee nieuwe stallen”, getuigt gevogelteboer Baeyens ook via HLN. Al gans zijn leven zit hij in de stiel, net als zijn ouders, grootouders en overgrootouders. “Maar nu hoeft maar één iemand ‘ja’ te zeggen tegen dat akkoord en ik hang eraan. Aan de overkant van [mijn] straat ligt een stuk braakliggende grond. We hebben er vroeger altijd ezels en geiten op gezet, want het werd toch niet gebruikt. Nu is dat aangekocht door Natuurpunt en is dat stuk grond ineens waardevolle natuur. En daarvoor zou ik dus moeten stoppen.”

De boeren vragen dus wat begrip en enige flexibiliteit inzake regelgeving. Niet in het minst omdat in onze buurlanden zoals Duitsland veel minder strenge normen gelden, wat oneerlijke concurrentie kan veroorzaken. Baeyens en co zijn evenwel niet helemaal ontevreden over hun actie: “We hebben de politici die achter ons staan wel kunnen steunen, dat opzet is geslaagd. Vlaams Belang heeft het vermeld, de rest heeft naar ons gekeken. Ze hebben geweten dat we er waren.”

BRON:GvA
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen