13.3 C
Brussel

Boeren in Polen protesteren tegen Oekraïens graan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Poolse landbouwers zijn niet tevreden met de invoer van Oekraïens graan naar de Europese Unie. Het graan uit Oekraïne zorgt ervoor dat de prijs van het graan in landen als Polen sterk gedaald is, met grote verliezen voor de Poolse landbouwers tot gevolg. De landbouwers dreigen met protest, net wanneer Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, een bezoek brengt aan Polen, zo meldt onder andere Politico

Vorig jaar heeft de Europese Unie ‘Solidarity Lanes’ ingesteld om de graanexport uit Oekraïne, waarvan de havens waren geblokkeerd, te vergemakkelijken. Grote stromen goedkoop Oekraïens graan kwamen terecht in Midden-Europese landen en beïnvloedden de graanprijzen voor lokale boeren, met name in Polen, Roemenië en Bulgarije.

De Europese Raad heeft onlangs een steunmaatregel ter waarde van 56,3 miljoen euro goedgekeurd voor Bulgaarse, Poolse en Roemeense landbouwers die schade ondervinden van het Oekraïense graan dat de markten overspoelt. Het Poolse ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dat het nog eens miljoenen uit de staatsbegroting zal toevoegen.

De minister van Landbouw neemt ontslag

De Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk nam woensdag ontslag als een gevolg van de protesten. Kowalczyk zei dat hij besloot op te stappen omdat de Europese Commissie niet zou instemmen met de herinvoering van tarieven en heffingen op de Oekraïense graaninvoer. Zijn ministerie drong hier sinds december op aan, ondanks aanvankelijk verzet van de leiding van het land.

“Aangezien het overduidelijk is dat de Europese Commissie niet zal ingaan op de fundamentele eis van de boeren, heb ik besloten af te treden als minister van landbouw en plattelandsontwikkeling”, aldus Kowalczyk in een verklaring. Kowalczyk zal wellicht worden vervangen door Robert Telus, die de landbouwcommissie van het Poolse parlement voorzit.

Polen vraagt de Europese Commissie om hulp

Zijn ontslag komt minder dan een week nadat premier Mateusz Morawiecki een brief stuurde naar de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, met het verzoek maatregelen te nemen om de invoer van Oekraïense landbouwproducten in de EU te beperken. De brief is ondertekend door regeringsleiders van vier andere Oost-Europese lidstaten die ook met een aanbodoverschot kampen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen