3.9 C
Brussel

Bob De Brabandere over sluikstorten: “Brussel is vuil”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Brussel kampt al jaren met een sluikstortprobleem dat maar niet lijkt te verdwijnen. Hoewel NetBrussel jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 ton illegaal gedumpt afval opruimt, ontstaan er telkens nieuwe hotspots. Brussels Parlementslid Bob De Brabandere (Vlaams Belang) pleit voor een strenger optreden en meer bewustwording om dit probleem structureel aan te pakken. “Wie door Brussel loopt, kan er niet naast kijken: de stad is vuil”, vertelt hij aan V-NIEUWS.

Het recent ontdekte sluikstort in Anderlecht is slechts één van de vele plaatsen in Brussel waar afval zich opstapelt. Volgens De Brabandere is dit een terugkerend patroon: “Er zijn nog plaatsen waar die problematiek zich voordoet. Het vervelende is dat wanneer het sluikstort op de ene plek opgehaald, dan ontstaat er snel elders een nieuwe zogenaamde ‘hotspot’.” Brussel is in het algemeen een vervuilde stad, en dat draagt bij aan de mentaliteit van sluikstorters die denken dat nog wat extra afval niet uitmaakt.

Camera’s en politiepatrouilles als oplossing

Hoewel er boetes worden uitgeschreven voor sluikstorten, blijken deze vaak niet afschrikkend genoeg. De Brabandere benadrukt het belang van camera’s, die helpen om daders te identificeren. Maar het echte probleem zit bij de handhaving: “Boetes moeten niet alleen hoog zijn, maar ook daadwerkelijk geïnd worden”, vertelt De Brabandere. Daarnaast pleit hij voor meer politiepatrouilles, die een preventief effect zouden hebben en de pakkans verhogen. “De politie in Brussel staat echter al voor gigantische uitdagingen, waardoor extra controles niet vanzelfsprekend zijn”, besluit De Brabandere.

Bewustmaking en betere alternatieven

Naast strengere controles en hogere boetes moet er ook ingezet worden op bewustmaking en betere alternatieven voor afvalverwerking. “Het aantal containerparken in Brussel is beperkt. De reizende recyclageparken zouden aan bekendheid moeten winnen bij Brusselaars. En mogelijkheid om via NetBrussel een afspraak te maken om één maal per jaar op afspraak tot 3 kubieke meter grof huisvuil gratis te laten ophalen, is te weinig bekend”, aldus De Brabandere. Meer communicatie hierover kan helpen om sluikstorten te verminderen.

Volgens De Brabandere zijn er twee soorten sluikstorters: mensen van buiten Brussel die hun afval komen dumpen, en Brusselaars die denken dat de regels niet voor hen gelden. “Beiden moeten even hard worden aangepakt.” Met een combinatie van strengere handhaving en meer bewustwording hoopt hij dat de sluikstortproblematiek structureel kan worden aangepakt.

Lees ook:

Illegalen maken storthoop van parking naast Financietoren Brussel

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen