De afgelopen twee jaar verdrievoudigde het aantal tolkopdrachten in de Vlaamse justitiehuizen. In de meeste gevallen gaat het om daderbegeleiding. Die cijfers werden door Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) opgevraagd bij Vlaams minister voor Justitie Zuhal Demir (N-VA). Volgens Blancquaert moeten de tolkkosten worden betaald door daders en niet door de belastingbetaler. Dat meldt de partij in een mededeling en schrijft ook PAL NWS.
In reële cijfers nam het aantal tolkopdrachten binnen de Vlaamse justitiehuizen toe van 384 in 2020 tot 1371 in 2022. Dat is een spectaculaire groei van ongeveer 300 procent. Van die 1371 gevallen waren er 723 gevallen waarbij sprake is van daderbegeleiding. Een tolk zal dan optreden voor de daders van misdrijven.
“Dat meer dan de helft van de tolkopdrachten nodig zijn voor daderbegeleiding lijkt voor Demir slechts fait divers”
De talen waarvoor het vaakst een tolk gevraagd wordt, zijn Arabisch, Turks, Berbers en Frans. In Antwerpen, Gent en Dendermonde worden de meeste tolkopdrachten uitgevoerd. Volgens minister Demir is de oorzaak de stijging van het aantal dossiers. Maar Blancquaert vindt dat de minister het zichzelf gemakkelijk maakt: “Dat meer dan de helft van de tolkopdrachten nodig zijn voor daderbegeleiding lijkt voor haar slechts een fait divers”.
Blancquaert vindt dan ook niet dat de Vlaming de kostprijs moet ophoesten. “De tolkkosten moeten niet vallen op de schouders van de Vlaamse belastingbetaler, maar verhaald worden op de daders zelf”.
Minister Demir verdedigt zich evenwel en stelt dat de huidige aanpak wel rechtvaardig is. “Het is niet mijn taak om justitiabelen in te burgeren of terug te sturen – hoewel dat in vele gevallen wel degelijk absoluut noodzakelijk is – maar het is wel mijn taak en in ieders belang dat veroordeelde criminelen op een grondige manier worden opgevolgd om te voorkomen dat ze opnieuw slachtoffers maken”, aldus nog Demir. “Als ik daarvoor tolken moet inzetten, dan zal ik daar niet over twijfelen”.