5.5 C
Brussel

Björn Rzoska verkiest uittredingsvergoeding boven onmiddellijk afscheid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, Björn Rzoska, heeft aangekondigd eind deze maand de fakkel door te geven. Hij blijft echter tot aan de verkiezingen van 2024 zetelen als Vlaams Parlementslid. Naar eigen zeggen doet hij dit om zich volledig op de lokale Lokerse politiek te kunnen richten, meldt HLN. Wie echter onmiddellijk opstapt uit het parlement heeft geen recht op een uittredingsvergoeding.

Rzoska zetelt bijna tien jaar in het Vlaams Parlement en is sinds 2014 fractieleider van Groen. In 2019 was hij nog kandidaat-voorzitter, en verloor hij met 47 procent nipt van Meyrem Almaci. Hij vindt dat Groen op Vlaams niveau te snel aan kant gaan staan is. “Het is ook daarom dat ik na de verkiezingen in 2019 pleitte om op Vlaams niveau een olijfboomcoalitie te vormen met Groen, Vooruit, cd&v en, waarom niet, N-VA. Maar dat was onbespreekbaar voor de partijtop.”

“Na 18 jaar oppositie is het tijd voor een nieuwe wind in Lokeren, een ambitie waar ik me voluit voor wil engageren en waar ik mijn handen het komende jaar – en de jaren nadien – vol mee zal hebben”, verklaart Rzoska zijn keuze via HLN. “Ik vind politieke vernieuwing bovendien belangrijk. Voor mij voelt het logisch om die fakkel nu door te geven. Een fractieleider draagt mee de partij, vandaar dat ik dat mandaat neerleg.”

Rzoska focust lokaal, maar casht Vlaams

Via de sociale media-kanalen van Groen regent het enkel lovende woorden voor Rzoska, ook bij Nadia Naji, covoorzitster van de partij. “Blij dat je er nog een jaar een lap op geeft als parlementslid! Ik weet dat je daarna nog geweldige groene dingen zal doen in je thuisstad Lokeren”, valt te lezen op haar Twitter. Tevens spreekt de andere covoorzitter, Jeremie Vaneeckhout, vol lof over Rzoska. “Weinig mensen waar ik zoveel respect voor heb. Zelf je keuzes maken, is inspirerend in de wetstraat. Ook vandaag. Lokeren zal er goed bij varen. Merci en we gaan er samen nog een lap op geven in het parlement.”

De vraag blijft echter waarom Rzoska toch nog een dik jaar Vlaams blijft zetelen als hij zich volop wenst te focussen op het lokale niveau en de daarbij horende verkiezingen. Eén iets is zeker: door zijn termijn als Vlaams Parlementslid uit te doen, zal hij de banken verlaten met een serieuze extra duit in zijn zak. Mocht hij vroeger uit het parlement treden, zou hij immers geen aanspraak hebben op een uittredingsvergoeding.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen