6.6 C
Brussel

Bijna dagelijks onderdeel van politie- of legeruitrusting gestolen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op jaarbasis worden gemiddeld 350 onderdelen gestolen die deel uitmaken van de uitrusting van militairen of politieambtenaren. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om uniformkledij of uitrustingsstukken. Dit blijkt uit cijfers die Kamerlid voor het Vlaams Belang Ortwin Depoortere opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). In een mededeling vraagt het Vlaams Belang maatregelen om dergelijke diefstallen tegen te gaan.

Andere ‘populaire’ gestolen goederen zijn kogelwerende vesten of interventiearmbanden. Bovendien gaan jaarlijks om en bij de 300 stukken ‘verloren’. “Het verdwijnen van uniformen of materiaal van veiligheidsberoepen of hulpverleners is zeker en vast niet onschuldig”, stelt Depoortere.

“In het verleden zijn in het kader van terrorisme- en drugsonderzoeken meermaals uniformen, zwaailichten of andere politie-uitrusting aangetroffen”, vervolgt het Kamerlid. Depoortere vraagt daarom dat het parket de onderzoeken naar dergelijke diefstallen en verlies van politionele en militaire identificatietekens grondiger voert en prioriteit geeft.

Probleem van gestolen goederen wordt niet serieus genomen

Minister Verlinden kon niet antwoorden op de vraag of gestolen uitrustingsstukken gebruikt worden in criminele activiteiten. Evenmin kon de minister antwoorden op de vraag of er bij de militairen en de politie ook wapens gestolen of verloren werden. “Dat dergelijke diefstallen van uitrustingstukken zo frequent voorkomen moet ons alert maken”, waarschuwt Depoortere. “We moeten de gebruikers ervan bewust maken dat ze altijd waakzaam moeten blijven en de uitrustingen veilig bewaren. Het spreekt immers voor zich dat diegenen die dit soort materiaal stelen geen goede bedoelingen hebben”.

De minsiter moest evenzeer het antwoorden schuldig blijven wanneer navraag werd gedaan over de manier waarop kledij van andere uniformberoepen zoals van het medisch en paramedisch personeel verdeeld wordt. “Ik heb de indruk dat men dit probleem zowel politiek als justitieel niet ernstig genoeg neemt”, besluit het Vlaams Belang-Kamerlid. “Zelfs van het aantal afgeleverde VIGILIS-emblemen die op de uniformstukken van bewakingsagenten moeten bevestigd worden, wordt geen overzicht bijgehouden.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen