14.7 C
Brussel

Biden: “Poetin verliest de oorlog… in Irak”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Amerikaanse president Joe Biden versprak zich dinsdag door te zeggen dat de Russische president Vladimir Poetin de oorlog in Irak aan het verliezen is, zo meldt onder andere Politico.

Het is een van de vele versprekingen van de president sinds zijn inauguratie. Intussen is het een publiek geheim dat de 80-jarige president aan een ouderdomsziekte lijdt.

“Poetin verliest de oorlog in Irak”

In antwoord op vragen van verslaggevers over Poetin zei Biden: “Het is moeilijk te zeggen, maar hij is duidelijk de oorlog in Irak aan het verliezen.” Poetin voert natuurlijk een grootschalige invasie uit in Oekraïne en niet in het land in het Midden-Oosten.

“Hij verliest de oorlog thuis en hij is een beetje een paria in de wereld geworden”, voegde Biden eraan toe. “En het is niet alleen de NAVO. Het is niet alleen de Europese Unie. Het is Japan. Het zijn, weet je, 40 landen,” verwijzend naar de oppositie tegen Poetin.

Come out you Black and Tans

Biden heeft een lange carrière als het gaat om blunders en versprekingen. In de afgelopen maanden verwees hij naar het beroemde Nieuw-Zeelandse All Blacks rugbyteam als de Black and Tans, waarbij hij de sportkampioenen verwarde met een beruchte Britse militaire eenheid die een eeuw geleden vocht tegen het Ierse Republikeinse Leger (IRA).

Het was niet de eerste keer dat Biden een fout als deze maakte. Tijdens een toespraak in Iowa deed hij de wenkbrauwen fronsen toen hij zei dat “arme kinderen net zo slim en net zo getalenteerd zijn als blanke kinderen”, een kennelijke blunder van de toenmalige Democratische presidentskandidaat.

Een jaar later, in 2020, zou een gelijkaardige opmerking komen. Het antwoord van toenmalig president Donald Trump erop was op zijn minst hilarisch te noemen. Een video, geplaatst op het officiële Facebook-account van Trump, toont de virale video met het campagnelogo van Biden op een doodskist. De video snijdt ook in op Biden’s recente controversiële opmerkingen van afgelopen vrijdag waarin hij zei dat zwarten die twijfelen zijn over de keuze tussen hem en Trump “niet zwart zijn”.

Een demente president Biden

Het is duidelijk dat Biden met mentale achteruitgang kampt. De vraag is hoe lang de Liberale media nog weg kan kijken en zijn verward gedrag kan verdoezelen. De vraag is ook hoe lang hij het zelf nog uithoudt. In 2024 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen en Biden heeft zich reeds kandidaat gesteld om zichzelf op te volgen. Het politiek theater laat voorlopig nog even op zich wachten.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen