9.7 C
Brussel

“Biden en Zelensky: samen in het vizier?”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In zijn maandelijkse column ‘Mediacircus’ licht Bart De Meulenaer zijn visie toe op de oorlog in Oekraïne en het verdere verloop ervan dat verbonden is aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Als de Democrats Biden niét opgeven, wint Trump de verkiezingen. Als ze hem wél opgeven, wint Putin de oorlog, en wordt Zelensky in eigen land opgejaagd wild”, schrijft hij.

Het hangt voor wie goed oplette reeds maanden in de lucht. Oekraïens president Volodymyr Zelensky wordt een probleem.

Ten eerste is niet uit te sluiten dat Russisch president Vladimir Putin de Iraniërs zover kon krijgen om wat meer druk te zetten op Israël, zodat de VS daar gebonden zouden zijn en dus minder focus hebben op Oekraïne. Zonder steun van de VS, trekt Oekraïne het niet. Ten tweede is dat grote offensief van Zelensky geëindigd waar ieder redelijk mens dacht dat het zou eindigen.

Ten derde kreunen de westerse democratieën onder munitie-armoede. Dat is al lang zo, maar nu Putin blijkbaar toch nogal onderschat werd door de experts, wordt de situatie precair. Belgisch generaal op rust Marc Theys heeft nog net niet gevraagd aan de bevolking om de stenen van hun oprit vrijwillig te gaan leveren aan de dichtstbijzijnde kazerne, maar hij is er toch niet gerust op. Ten vierde komt Zelensky in Oekraïne ook onder druk te staan en de bekende burgemeester van Kiev, Vitaly Klytsjko spreekt zich dan ook erg kritisch uit.

EU vergaloppeerd

Waar Ursula Von der Leyen vergat rekening mee te houden, toen ze de deur naar de euro en de bankrekeningen wijd openzette, was dat Zelensky helemaal niet vast in het zadel zit en dat Oekraïne een land in oorlog is. Voor hetzelfde geld krijg je daar morgen een kleptocraat aan de macht en de vraag is of de EU dan slim was de deur zo wijd open te zetten.

Daarnaast werd Putin ondertussen met alle égards ontvangen in het Midden-Oosten. Van enige internationale isolatie van Rusland, buiten de EU en de VS, is eigenlijk niemand buiten de westerse regimepers erg zeker.

Het ziet er dus naar uit dat Putin langer op zijn stoel blijft, dan Zelensky. Een tegenvaller voor de Westerse schaakspelers op het internationale bord, maar wie vroeg genoeg opstaat, had dit al in de mogelijke uitkomsten berekend. Nou ja, behalve de regimepers dan.

Hunter brengt Joe in nauwe schoentjes

Het is ook vreemd, dat nu, nadat de film ‘My Son Hunter’ reeds maanden vrij op de markt is gesteld door Dinesh D’Sousa, plots ook in het westen openlijk vragen worden gesteld bij Hunter Biden en dus logischerwijze ook bij Amerikaans president Joe Biden. Het lijkt wel of de pers en de Amerikaanse Democraten in hun haat tegen voormalig president Donald Trump nu vasthangen aan Biden en dat zou, mocht Zelenksy ten val komen, wel eens slecht kunnen uitkomen. Immers, wat gaat er dan over het energiebedrijf Burisma aan het licht komen?

Probeert men daarom nu de aandacht op Biden te krijgen? Is dit een vlucht vooruit? Is dat ook de reden waarom de grote bazen van Harvard, University of Pennsylvania en MIT zo recht ingingen tegen Bidens Israëlgezinde aanpak? Het leed wel reeds tot het ontslag van de rector van de Universiteit van Pennsylvania, Liz Magill, maar het is interessant te volgen waar ze binnenkort terechtkomt. Het kàn een berekende zet zijn.

De Democrats bepalen

Hoe het ook zit, het is 100% zeker dat de oorlog in het Midden-Oosten, waarbij de pers steeds harder protesteert tegen de Biden-aanpak, haar gevolgen zal hebben op de wereldpolitiek.

Ik heb de indruk dat Biden de controle kwijt is, maar ik ben niet zeker dat de Democraten de controle kwijt zijn.

Voor Oekraïne kan het dit worden: Aas Biden wordt opgegeven door de Democrats is Zelensky ‘wanted’. En als de Democrats Biden opgeven gebeurt dat ten laatste in januari. Immers, de verkiezingen komen eraan en de tijd dringt.

Als de Democrats Biden niét opgeven, wint Trump de verkiezingen. Als ze hem wél opgeven, wint Putin de oorlog, en wordt Zelensky in eigen land opgejaagd wild. En Putin? Tja. Hém noemden onze journalisten “de idioot”. Ondertussen beslissen de Democrats over ‘Battlefield Europe’ en weten ze geen raad met Biden. Hoe is het nog met #teambiden, Björn Soenens?

Bart De Meulenaer
Bart De Meulenaer
Bart De Meulenaer (1971°, Roeselare) is ondernemer en gemeenteraadslid voor de N-VA in Roeselare. Hij stond mee aan de wieg van 'De Vijfde Macht', een burgercollectief dat pleit voor betere journalistiek door factueler en diepgaander te berichten.

Gerelateerd

Meest gelezen