1.8 C
Brussel

Bezorgdheid over verengelsing KU Leuven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Studentenvereniging KVHV-Leuven schreef een open brief waarin de toenemende verengelsing van de KU Leuven wordt aangeklaagd. Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang Kristof Slagmulder deelt die bezorgdheid. “Deze bezorgdheid is dan ook meer dan terecht. Onderwijsminister Weyts moet de problematische trend naar meer verengelsing aan de KU Leuven en aan de andere universiteiten aan banden leggen.” Voor Slagmulder is het duidelijk dat er iets moet veranderen. De brief werd zelfs medeondertekend door enkele professoren, ook daar leeft de bezorgdheid.

Studentenvereniging KVHV-Leuven stuurde gisteren een open brief naar de universiteit van Leuven. Daarin wordt het taalbeleid van de KUL aangeklaagd. Het beleid zou volgens de studentenvereniging de Nederlandse taal verwaarlozen en Engels bevoordelen. De Leuvense universiteit zou meer oog hebben voor de internationale uitstraling en de financiële voordelen dan onderwijskwaliteit. De internationalisering zou ervoor zorgen dat de KUL interessanter wordt voor buitenlandse studenten. Op die manier verkrijgt de universiteit meer inkomsten.

Volgens het KVHV zou de verengelsing wel een aantal nadelen met zich meebrengen. Les volgen in een vreemde taal zorgt er nu eenmaal voor dat er een aanzienlijk lagere studiesnelheid is. Ook voor de lessen zelf is er kwaliteitsverlies. Niet enkel studenten moeten in een vreemde taal volgen, maar ook docenten zijn verplicht in die taal les te geven. Maar dat is niet altijd even eenvoudig.

De ‘verbondswacht’ van KVHV-Leuven hoopt dat zowel de bevoegde instanties zoals de universiteit en de bevoegde minister de brief serieus nemen en erop reageren, dat vertelde de praeses van de Leuvense KVHV-afdeling aan de redactie van V-NIEUWS.

Minister Ben Weyts (N-VA) moet ingrijpen volgens Kristof Slagmulder (Vlaams Belang)

De universiteit zit wel vast aan wettelijke waarborgen die het Nederlands dienen te beschermen. “Voor Engelstalige vakken is het volgens de Codex Hoger Onderwijs verplicht een expliciete motivatie te geven waarom dat vak beter in het Engels dan het Nederlands wordt gegeven”, zegt Slagmulder. Helaas is bij het merendeel van deze vakken geen motivatie te vinden. Volgens Slagmulder veegt de KUL ook haar laars aan de plicht om voor iedere Engelstalige opleiding een Nederlandstalige ‘spiegelopleiding’ te hebben.

Het Vlaams Belang roept Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op om de grieven van de studenten ernstig te nemen. Weyts moet volgens de partij ervoor zorgen dat studenten die hun lessen in het Nederlands willen volgen dit ook kunnen. “Daarnaast moet hij de problematische trend naar meer verengelsing aan de KU Leuven en aan de andere universiteiten aan banden leggen”, stelt Slagmulder.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen