13.6 C
Brussel

Bevraging: Vlaamse ouders kampen met grote tijds- en werkdruk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens een grote bevraging kampen ouders in Vlaanderen met sterke tijds- en werkdruk. Dat meldt HLN op basis van cijfers van My Family, een uitbetaler van het Groeipakket. “80% van de Vlaamse ouders geeft aan dat ze onvoldoende vrije tijd hebben”, en ook op slaap boeten ze in.

Op basis van een grootschalige bevraging van maar liefst 3.818 Vlaamse gezinnen, pakt My Family uit met aangrijpende cijfers. Meer dan dubbel zo veel gezinnen namen deel aan de bevraging dan vijf jaar geleden. De resultaten zijn duidelijk: zorg voor je gezin is zo goed als een voltijdse job, die de meeste Vlaamse ouders bovenop hun kostwinning uitvoeren.

Ouders met een kind onder de 2,5 jaar zijn zo’n 51 uur per week bezig met de verzorging. Kleuters en kinderen in de basisschool vragen dan weer 43 uur. Voor kinderen in het middelbaar ligt de tijdsinzet gemiddeld op 29 uur. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, krijgen koppels er dus zelfs méér dan een voltijdse job bij.

De inburgering van thuiswerk na de coronaperiode geeft ook een duidelijk signaal: “Opvallend is dat de gewonnen pendeltijd integraal naar de zorg voor kinderen en huishoudelijk werk gaat”, zegt projectverantwoordelijke Anja Van Hoeyveld in HLN. Ondertussen geeft 80% van de Vlaamse ouders aan dat ze onvoldoende vrije tijd hebben.

Tijds- en werkdruk bij ouders

Terwijl ouders aan de alarmbel trekken, woedde er een politieke rel over gezinspolitiek. Het Vlaams Belang pakte uit met voorstellen die – ook op basis van deze nieuwe cijfers – beantwoorden aan de vragen van jonge gezinnen: meer ouderschapsverlof en een deeltijds vervangingsinkomen zodat een ouder zorgeloos wat werkdruk achterwege kan laten.

Daar waren Vooruit, Open Vld en Groen echter niet mee gediend. De partij zou met hun gezinsbeleid en voorstellen mensen ‘pushen’ om kinderen te krijgen, beweerden ze. Eerdere cijfers wezen al het tegendeel uit, en ook deze nieuwe bevraging zit dit kracht bij: Vlaamse koppels willen zelf vaker een gezin stichten of uitbreiden, maar worden hierin verhinderd.

Lees ook:

Vlaams Belang zet in op gezinspolitiek: “opvoedersinkomen”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen