Uit de recente ‘Grote Peiling’ van Het Laatste Nieuws en VTM werd nogmaals duidelijk dat de bevolking genoeg heeft van de massale illegale immigratie naar onze contreien. 59 procent van de Vlamingen en 52 procent van de Walen geeft aan dat dit land te veel asielzoekers opvangt, terwijl amper een op vier Belgen meer opvang wil voor asielzoekers. “De bevindingen van dit nieuwste opinieonderzoek verbazen hoegenaamd niet”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Wel integendeel: ze bevestigen alleen maar wat eerdere enquêtes al aan het licht brachten.”
Zo bleek midden vorig jaar ook al uit ‘De Stemming’, het grote opinieonderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, dat de Vlamingen bezorgd zijn over de massale immigratie, een meerderheid van oordeel is dat er strengere maatregelen moeten genomen worden en slechts een minderheid bereid was (nog) meer asielzoekers op te vangen. Enkele maanden eerder toonde een enquête van de Europese mediagroep LENA dan weer aan dat zowat 60 procent van de Europeanen van mening is dat er de jongste tien jaar te veel immigranten hun land zijn binnengekomen. In België liep dat cijfer toen zelfs op tot 65 procent.
Migratie: zorg van het volk, niet van de beleidsmakers
“Hoe men het ook draait of keert: zowat alle opinieonderzoeken tonen aan dat de bevolking de massale (illegale) immigratie beu is en ze lezen telkens weer als een pleidooi voor een kordaat asiel- en migratiebeleid. Helaas blijft de al even onmiskenbare vaststelling dat de beleidsmakers in dit land blind voor de klare cijfers en doof voor de roep om verandering blijven”, stelt Pas scherp. “De houding van de Belgische regering vertegenwoordigt de meerderheid van de bevolking in geen geval. Ook wat dat betreft, is er weinig nieuws onder de zon: er gaapt in dit land een immense kloof tussen wat de bevolking denkt en hetgeen de regering doet.”
Het mag dan ook niet verbazen dat de meeste Vlamingen geen hoge pet op hebben van de politiek in dit land. Zeven op de tien Belgen wantrouwen politici of walgen er zelfs van. Het gaat dan vooral over de systeempolitici. Oppositiepartijen zoals het Vlaams Belang genieten dan weer een pak meer vertrouwen en goedkeuring onder de kiezers.