6.6 C
Brussel

Beschuldigden terreurproces krijgen het woord

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vandaag, tijdens het proces van de aanslagen van 22 maart 2016, worden de beschuldigden gehoord, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Osama Krayem beroept zich op zijn zwijgrecht. Inmiddels kreeg Salah Abdeslam het woord. “Het is een grote onrechtvaardigheid dat ik hier in de beschuldigdenbox zit”, reageert hij.

Krayem liet reeds weten dat hij niet zou spreken tijdens zijn ondervraging. Vandaag vroeg hij om terug te keren naar zijn cel. Toen voorzitter Laurence Massart hem vroeg of hij zich beroept op zijn zwijgrecht, reageerde Krayem positief. Zoals eerder tijdens het proces weigerde Krayem recht te staan op vraag van de voorzitter.

De zes andere beschuldigden zitten wel in de beschuldigdenbox. Ook Smail Farisi, die als vrije man verschijnt, is vandaag aanwezig. Zijn jongere broer Ibrahim is niet aanwezig. De verhoren van de beschuldigden beginnen met de vragen over de persoonlijkheid van de beschuldigden. Daarna volgt een kruisverhoor over verschillende thema’s.

Onrechtvaardigheid

Salah Abdeslam antwoordde negatief op de vraag of hij betrokken was bij de feiten die leiden tot de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport. Hij zei ook dat hij niet betrokken was bij enige andere activiteiten van een terreurgroep. “Het is een grote onrechtvaardigheid dat ik hier in de beschuldigdenbox zit”, zei Abdeslam. “Volgens het parket zitten de schuldigen in de box van de aanslagen van 22 maart 2016, maar dat is niet zo. Ik zit sinds 18 maart 2016 in de cel en de plannen ontstonden de dag na mijn arrestatie.”

Abdeslam beweert dat hij de prijs betaald heeft voor wat anderen gedaan hebben in Parijs. Naar eigen zeggen ging hij niet in beroep tegen de uitspraak, omdat hij niet opnieuw het strenge gevangenisregime wou ondergaan. “Ze wilden geen rechtvaardigheid, maar voorbeelden. Dat is daar gebeurd, hier zullen we nog zien”, aldus Abdeslam.

Theater

Mohamed Abrini werd sinds zijn jeugd reeds meerdere malen veroordeeld voor diefstal. Zijn meest recente veroordeling dateert van eind vorig jaar: levenslang, waarvan hij minstens 22 jaar moet uitzitten voor zijn aandeel in de aanslagen van Parijs.

“Iedereen weet, in Parijs en hier ook, dat wij ons op de achtergrond bevonden”, stelt Abrini. “We zijn veroordeeld voor wat anderen hebben gedaan, om de publieke opinie tevreden te stellen. Als ze de bazen hadden kunnen vatten, denk ik niet dat de broers Farisi hier waren geweest, of Hervé Bayingana Muhirwa. Als Oussama Atar of Abdelhamid Abaaoud opgepakt waren geweest, dan waren wij op de achtergrond beland. Maar jullie hebben ze niet gevat en moeten iemand berechten.”

Toen de voorzitter vroeg of hij hier hetzelfde gevoel had antwoorde Abrini: “Voor mij is het hier een theater, het parket zit hier, iedereen draagt kostuums. U wil iemand berechten, maar het zijn de staatshoofden die beslissingen genomen hebben, en de bazen van IS, en wij zitten ertussen.”

Eerlijkheid

Bilal El Makhoukhi heeft dan weer wel bekend dat hij verantwoordelijk is voor de feiten die geleid hebben tot de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport. Ook zei hij dat zijn advocaten hem overtuigd hadden om zijn rol toe te geven en dat hij niet verder zou liegen over de feiten. Hervé Bayingana Muhirwa kende hij via een gemeenschappelijke vriend. Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, leerde kennen aan het front in Syrië. Najim Laachraoui, die zich opblies in Zaventem, kende hij van een moskee in Schaarbeek.

In 2012 werd hij samen met Laachraoui opgepakt op een Sharia4Belgium-betoging. “Ik was niet aan het betogen”, zei El Makhoukhi. “Ik was misschien in de buurt, maar had met de betoging niks te maken. Nadien zaten we natuurlijk wel samen in de cel.” Toen de voorzitster hem enkele positieve eigenschappen voorlegde die hem werden toegeschreven, zei ze dat zijn familie en vrienden hem eerlijk noemden. “Als ik eerlijk was geweest, had ik hier niet gestaan”, antwoordde El Makhoukhi.

Geraakt

Hervé Bayingana Muhirwa heeft bij zijn verhoor ontkend de ‘Amine’ uit het dossier over de aanslagen te zijn. Wel gaf hij toe gedeelde verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Zaventem en Maalbeek te dragen, maar voegde daaraan toe dat hij daar “op het juiste moment” dieper op in zou ingaan.

Uit zijn profielschets bleek ook dat Bayingana Muhirwa goed wou doen voor mensen, wat contrasteert met de aanslagen die veel leed hebben veroorzaakt. Daarop erkende hij “geraakt” te zijn door de getuigenissen. Ook gaf hij toe dat de getuigenissen van de slachtoffers “een belletje deden rinkelen” als hij terugdacht aan de genocide in Rwanda die zijn familie op de vlucht deed slaan.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen