8.3 C
Brussel

Sam van Rooy fileert Benjamin Dalle na pro-woke verklaringen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sam van Rooy heeft deze middag fel uitgehaald naar ‘woke’ Vlaams cultuurminister Benjamin Dalle (cd&v). Die laatste schreef een opiniestuk waarin hij het Antwerps stadsbestuur aanviel, omdat het schepencollege enkele omstreden foto’s door de Marokkaans-Belgische fotograaf Mous Lamrabat in de Arenbergschouwburg had vervangen. Dit nadat dezelfde foto’s op hun beurt in november enkele Vlaamse kunstwerken vervingen. De foto’s tonen onder meer een islamitische vrouw met hoofddoek. De uitval van Dalle “is zuivere charlatanerie”, klonk het dan ook op van Rooys Twitter.

In een eerder opiniestuk op De Morgen verkondigt Dalle dat hij ‘het zeer zorgwekkend vindt hoe politici zich mengen in de inrichting van een theater’. Concreet gaat het over enkele weggehaalde foto’s in de Arenbergschouwburg. In november werden immers enkele foto’s van Lambrabat geplaatst in de trappenhal, ter vervanging van enkele klassiek-Vlaamse schilderijen. Het gaat onder meer om een vrouw met een hoofddoek en een Afrikaanse man in Zuiderse klederdracht. De oorspronkelijke schilderijen werden evenwel deze maand teruggehangen.

Dalle en andere woke apologeten ontkennen evenwel dat er een doelbewuste vervangingsstrategie achter het plaatsen van de foto’s zou zijn. Dalle gaat zelfs nog verder en stelt dat ‘sommige aanpassingen van onze gebruiken simpelweg terecht’ zijn. De cd&v-minister concludeert dat wokeness een positief gegeven is en dat de uiterst linkse beweging ‘niet mensen iets wilt ontzeggen of verbieden maar louter een mening wilt vormen’.

Sam van Rooy scherp voor ‘woke minister’

Vlaams Parlementslid en fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Sam van Rooy (Vlaams Belang) was op Twitter evenwel een andere mening toegedaan. Vorige week had de Antwerpse Vlaams Belanger het nog over “islam- en hoofddoekenpropaganda, die zogezegd ‘modern’ zou zijn en de ‘diversiteit’ in Antwerpen zou weergeven”. En nog: de foto’s werden “in de plaats gehangen van historische schilderijen van de 16de-eeuwse Antwerpse burgemeester Filips van Marnix, ondernemer Gilbert van Schoonbeke en Pieter Appelmans (een van de architecten van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal)”.

Vandaag repliceerde hij fel op Dalle zijn opiniestuk. “Ik hoor u niet over de Antwerpse woke rector die recent twee universiteitsmedewerkers voor onbepaalde duur (!) schorste – cancelde dus – en in heropvoedingstraject dwong wegens het houden van normaal (en illegaal verspreid) privégesprek”, klinkt het op Twitter. “Dat u dit soort aanvallen op de vrije meningsuiting en flagrante voorbeelden van de woke-cancelcultuur gemakshalve negeert, is zuivere charlatanerie.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen