6.5 C
Brussel

Belgisch EU-voorzitterschap zal 50 miljoen euro kosten en “weinig zal gerealiseerd worden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit cijfers die Kamerlid voor het Vlaams Belang Ellen Samyn opvroeg bij minister van Buitenlandse en Europese Zaken Hadja Lahbib (MR) blijkt dat het Belgisch EU-voorzitterschap met een kostenplaatje van meer dan 50 miljoen euro komt. “Dat is een erg hoog bedrag dat een pak efficiënter besteed kan worden”, aldus Samyn in een mededeling. “Vooral omdat er bitter weinig zal gerealiseerd worden tijdens het Belgisch voorzitterschap.”

De eerste zes maanden van 2024 neemt België het EU-voorzitterschap op zich. Dit komt met een heuse kost. In totaal zal deze maar liefst 49,25 miljoen euro bedragen. Daarin vervat zitten de kosten voor personeelsversterking (8,55 miljoen euro voor het departement Buitenlandse Zaken alleen), de organisatie van evenementen (4,98 miljoen euro) en 35,72 miljoen euro aan werkingskosten. Bovendien zullen 105 extra personeelsleden aangeworven worden voor het voorzitterschap.

Barslechte begroting, toch 50 miljoen nutteloos spenderen

“Met de kosten die ook andere departementen nog zullen moeten dragen erbij opgeteld, zal de kostprijs ver boven de 50 miljoen euro uitschieten. Het is een enorm groot bedrag, zeker gezien de bloedrode begroting die deze regering meetorst”, klinkt het bij Samyn. “Volgens de Nationale Bank moet de federale regering 10 miljard euro besparen alleen nog maar om de begroting te stabiliseren. Zelfs de Europese Commissie waarschuwt dat België een van de slechtste begrotingen in de eurozone heeft en dringend actie moet ondernemen. Maar deze Vivaldi-regering blijft gewoon kwistig met geld rondstrooien om de schone schijn op te houden.”

Bovendien stelt het Vlaams Belang dat de federale regering de ambitie ontbreekt om de functie serieus in te vullen. “Er zal onder impuls van België geen werk gemaakt worden van een betere bescherming van onze Europese buitengrenzen of het verminderen van de EU-bureaucratie”, besluit het Kamerlid. “We kregen alvast een voorproefje van wat we mochten verwachten tijdens het bezoek van een Europese delegatie aan de Kamer ter voorbereiding. De aanwezige Vlaamse Parlementsleden kregen het woord niet en het EU-kritische Vlaams Belang mocht amper een minuutje spreken.”

Lees ook: 

Verzekert Belgisch EU-voorzitterschap een postje voor De Croo?

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen