5.9 C
Brussel

België zonder standpunt maar met 170 man naar klimaattop

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op de VN-klimaatconferentie in Dubai zullen er maar liefst vijf ministers van België aanwezig zijn, dat meldt VRT NWS. Intern kon men wederom geen overeenstemming bereiken, waardoor men zonder Belgisch standpunt naar de klimaattop trekt. Wel zullen er in totaal 170 inwoners van België rondlopen, zonder duidelijk doel dus. 

De ministers kunnen geen wereldschokkende klimaatbeloften doen op de klimaattop, en op de zoveelste politieke blunder na, is dat met de aanwezigheid van federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), Brussels minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo) en Waals minister van Klimaat Philippe Henry (Ecolo) maar goed ook. Als vijfde, is ook premier Alexander De Croo (Open Vld) van de partij. In totaal nemen de ecologisten veertien kabinetsmedewerkers mee.

Op de klimaatconferenties van 2015 en 2019 kreeg dit land reeds de prijs van ‘fossil of the day’, die uitgereikt wordt door linkse klimaat-activistische ngo’s aan landen die volgens hen het minst doen in de strijd tegen klimaatverandering. Voor de groene klimaatfanatici en De Croo kwam dat hard aan.

Klimaattop belangrijk voor imago De Croo

Zeker dit jaar zal De Croo zich een dergelijk gezichtsverlies niet willen veroorloven. Vanaf 1 januari is België immers een half jaar lang voorzitter van de EU. Het is ondertussen wel duidelijk dat de premier zijn zinnen heeft gezet op internationaal aanzien. Of dat zijn partij Open Vld zal helpen bij de verkiezingen is twijfelachtig, maar de premier zelf houdt er alleszins een mooi cv aan over. Straft de kiezer de liberalen af, dan verzekerde De Croo op zijn minst een mooi postje voor zichzelf.

De ministers hopen wel een belangrijke rol te spelen tijdens de officiële onderhandelingen of door verder te lobbyen voor groene industrie, dewelke de energiefacturen de afgelopen jaren fameus de hoogte ingejaagd heeft. Klimaatbeloften proclameren in naam van België, kunnen en mogen ze alleszins niet.

BRON:VRT NWS
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen