22.2 C
Brussel

België kampt met enorm geneesmiddelentekort

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen maand waren maar liefst 304 geneesmiddelen, waaronder ook vele essentiële, onbeschikbaar in België. Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe ziet het probleem alleen maar erger worden en vraagt om concrete oplossingen. Dat zegt zij in een mededeling. “We eisen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dan ook een structureel plan van aanpak om iedere patiënt van zijn nodige medicatie te kunnen voorzien.”

Verschillende geneesmiddelen zijn door enorme tekorten niet beschikbaar in België. Zelfs de basismiddelen, zoals pijnstillers en medicatie tegen astma en suikerziekte, werden getroffen. Middelen tegen beroertes zijn zelfs zo schaars geworden dat operaties voortaan worden terugbetaald. Sneppe ondervroeg minister Vandenbroucke al meermaals over de tekorten. Ook donderdag, in de plenaire zitting van de Kamer, legde ze hem grondig op de rooster.

“Steeds krijg ik het antwoord dat mankementen in de productie of een tekort aan grondstoffen aan de oorzaak van het probleem ligt”, zegt Sneppe. “En dat wil ik gerust aannemen. Maar dat is natuurlijk het risico wanneer je jezelf volledig afhankelijk maakt van lageloonlanden.”

Niets geleerd van de coronapandemie

“De opeenvolgende Belgische regeringen hebben de voorbije jaren verscheidene strategische sectoren aan het buitenland verpatst, waardoor we veel te afhankelijk geworden zijn van andere landen”, gaat Sneppe verder. “Met de ervaring van de coronapandemie nog zo vers in het geheugen, zou de minister toch al initiatieven mogen genomen hebben om hieraan te verhelpen.”

Daarom wil het Vlaams Belang enerzijds de productie van geneesmiddelen terughalen naar ons land, zodat we dus niet meer afhankelijk zijn van lageloonlanden, en anderzijds wil de partij ook af van het just-in-time-principe, waardoor de reservevoorraden altijd te beperkt zijn. “Onbeschikbare medicatie betekent een ramp voor de patiënten”, besluit Sneppe. “We eisen een structureel plan van aanpak om de mensen aan hun medicatie te helpen en de apothekers en artsen van bijkomende administratieve overlast te verlossen.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen