13.5 C
Brussel

België heeft 20% meer ambtenaren dan Europees gemiddelde

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In België zijn ruim 20% meer ambtenaren aan de slag dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit een berekening van Statbel in Knack. Ook ons overheidsbeslag – de totale Belgische overheidsuitgaven tegenover het bruto binnenlands product – is torenhoog: 56,5%. En dat ziet u terug op uw belastingbrief.

Gemiddeld bedraagt het percentage ambtenaren onder de bevolking in Europa zo’n 14,4%, volgens Statbel. De Belgische ambtenarij is goed voor 18,2% van de werkende bevolking. Daarmee ligt ons land ruim 20% boven het Europees gemiddelde. Het als bureaucratisch bekende Duitsland scoort slechts 14%. Buurland Nederland strandt op 15%.

Ook het Belgische overheidsbeslag is torenhoog. Met 56,5% van ons bruto binnenlands product zijn we de nummer twee van Europa, na Frankrijk. Voor elke 100 euro die onze economie oplevert, geeft de Belgische overheid dus 56,5 euro uit. En dat percentage neemt jaar na jaar enkel toe.

Meer ambtenaren, meer overheidsbeslag, meer belastingen

Al die overheidsuitgaven – van het leger aan ambtenaren tot de gulle uitkeringen en asielopvang – krijgt de burger voorgeschoteld op zijn of haar belastingbrief. In geen enkel ander geïndustrialiseerd land is de belasting op arbeid dan ook zo hoog als in België. Meer dan de helft van het loon, 52,7%, gaat naar de fiscus volgens OESE-cijfers.

In de verkiezingscampagne trekt vooral het Vlaams Belang dit thema naar zich toe. Door fors in te zetten op belastingverlagingen en het krimpen van bepaalde uitgavenposten, wil de partij de fiscale druk op de Vlaming doen afnemen “met 237 à 474 euro netto per maand.”

Lees ook:

Moons en Vereeck: “Vlaming verdient minstens 237 EUR extra netto”

BRON:Knack
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen