13.3 C
Brussel

“Beleidspartijen verantwoordelijk voor stijgende onveiligheid in Brussel”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 2022 hebben welgeteld 46 schietpartijen plaatsgevonden in het Brussels Gewest. Een nieuw record, en het ziet er niet naar uit dat het lang zal blijven staan. “Nooit waren er zo veel schietincidenten in onze hoofdstad. De statistieken zijn ronduit onrustwekkend”, zegt fractievoorzitter in het Brussels parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) in een mededeling. “Als je de drie incidenten met granaten of molotovcocktails meerekent, komt het totaal aantal ‘vuurincidenten’ op 49.” Het Vlaams Belang eist dat het Gewestbestuur veiligheid tot absolute prioriteit in het Brussels Gewest verklaart en wil onder meer een fusie van de zes politiezones.

Volgens Lootens-Stael heeft het Brusselse stadsbestuur de situatie gefaciliteerd. “Dit is het resultaat van decennia van laksheid, desorganisatie, gebrek aan personeel en materieel, en van alternatieve straffen die criminelen niet afschrikken”, klinkt het. Verder haalt hij fors uit naar de linkse politieke partijen die elke repressieve aanpak weigeren om hun electoraal niet voor het hoofd te stoten, waardoor ze volgens het Brussels parlementslid medeplichtig zijn.

“De federale en gewestregeringen van de afgelopen decennia zijn allemaal verantwoordelijk voor de huidige explosieve situatie”, treedt voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) Lootens-Stael bij. “En op hun beurt zwijgen de gemeenten. Het zijn de politieke partijen die al die tijd aan de macht zijn die met de vinger moeten worden gewezen. Ik ga alvast minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) hierover ondervragen.”

Lootens-Stael legt eisen op tafel

De eveneens toegenomen drugshandel valt met de vinger te wijzen voor het alsmaar toenemende schietgeweld volgens de Vlaams-nationalistische partij. Het is niet enkel in Antwerpen, maar ook in Brussel dat deze een probleem vormt. In de hoofdzaak ziet we vooral een sterke Albanese maffia die Noord-Afrikaanse loopjongens inschakelt.

Het Vlaams Belang wil de buitenlandse maffia de kop indrukken en de orde herstellen. Hiervoor willen ze veiligheid tot absolute prioriteit verklaren in het Brussels Gewest. “Hiervoor moeten de nodige middelen worden vrijgemaakt”, besluit Lootens-Stael. “We eisen een fusie van de zes politiezones tot één groot regionaal politiekorps, een repressief beleid, zware bestraffing van schietpartijen en tot slot dat de media en linkse partijen hun gewoonte om deze te rechtvaardigen achterwege laten.”

Lootens-Stael kondigt aan vrijdag de Brusselse regering aan de tand te zullen voelen over de kwestie.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen