13.3 C
Brussel

Beleid Nationale Bank past niet in plaatje van de socialisten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) uit nu ook partijvoorzitter van de PS Paul Magnette zijn ongenoegen over het ‘ultraliberaal’ beleid van de Nationale Bank van België (NBB). “Het is niet de rol van de Nationale Bank om ultraliberale doctrines te verspreiden”, zegt de partijvoorzitter in HLN.

De aanleiding voor de kritiek is het rapport van de NBB die ze afgelopen vrijdag loste. Daarin concludeerde ze dat de Belgische begroting een ramp is. De oplossing om het begrotingstekort te beperken klonk simpel, tot wel 7% van het bruto binnenlands product (BBP) besparen. Dat werd berekend door econoom Stefan Van Parys. “België, zeker de federale overheid, kiest nu voor een traject waarbij de structurele verbetering minimaal of zelfs nihil is”, stelt Van Parys. Daarbovenop vindt hij dat er een sterke mentaliteitswijziging nodig is bij de politieke klasse.

Socialisten boos door uitspraken NBB

Magnette vindt in eerste instantie dat de NBB eerder van mentaliteit moet veranderen. Hij kan het niet verkroppen dat de NBB uitspraken doet die aanleunen bij een rechts-liberale partij. De socialisten zetten de gehele overheidsinstelling dan maar weg als alles behalve neutraal.

Pierre Wunsch, gouverneur van de NBB, was niet gediend met de uitspraken van Magnette. “Wij zijn niet de vakbond van de banken. Ik kan moeilijk aanvaarden dat men de integriteit en de competentie van de medewerkers van de Nationale Bank in vraag stelt.”

Het is verstaanbaar dat de socialisten in een kramp schieten. Zij blijven binnen Vivaldi maar uitgeven zonder om te kijken naar de begroting. Het is logisch dat de prognoses van de NBB totaal niet binnen het links plaatje passen. De begroting zal dit jaar maar liefst 20,5 miljard euro in het rood gaan. Natuurlijk is dat de minste zorg van links.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen