14.3 C
Brussel

Belangenvermenging: twee medewerkers kabinet-De Sutter op loonlijst Bpost

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Twee medewerkers van het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) staan reeds twee jaar op de loonlijst van Bpost. Zij onderhandelden met datzelfde postbedrijf over het beheerscontract. Zo meldt De Tijd, en bevestigde het kabinet van De Sutter.

De Sutter stelde hen aan als experts voor de voorbereiding en toekenning van het beheerscontract met Bpost. Het betreft een adviseur postsector en digitalisering en een juridisch adviseur. In het najaar van 2020 werden ze op vraag van de minister naar haar kabinet gedetacheerd, hetgeen op zich geen ongebruikelijke praktijk vormt. Daar beide medewerkers betaald bleven worden door Bpost terwijl ze instonden voor de dagelijkse contacten en onderhandelingen vanuit het kabinet met het postbedrijf omtrent het nieuwe beheerscontract, laat wel gegronde vermoedens van belangenvermenging ontstaan.

De woordvoerder van het kabinet-De Sutter bevestigt dat beide Bpost-medewerkers tot op heden nog steeds door Bpost worden betaald. “Bpost heeft in het begin van de legislatuur aangeboden de personeelsleden op de payroll te houden,” verklaart men. “Bpost wil die fout rechtzetten en komt daarop terug. Dat is ook een gevolg van het interne onderzoek bij het postbedrijf. Dat wil zeggen dat er een nieuwe wind waait.”

Kabinet-De Sutter ziet er geen graten in

Volgens interne informatie die De Tijd kon bemachtigen, is het echter zo dat beide medewerkers op uitdrukkelijke vraag van het kabinet-De Sutter op de payroll van Bpost bleven. De woordvoerder van De Sutter benadrukt dat begin 2021 aan het parlement werd medegedeeld dat twee Bpost-experts werden gedetacheerd naar het kabinet. Hierbij vermeldde men niet dat ze doorbetaald werden door Bpost.

“Om alle belangenvermenging te vermijden zullen ze vanaf juni op de payroll van het kabinet komen”, aldus het kabinet.

“Belangenvermenging zelf in de hand gewerkt”

Oppositiepartij Vlaams Belang reageerde reeds vernietigend op die boodschap. “Hiermee geeft de minister eenvoudigweg toe dat minstens een schijn van belangenvermenging werd getolereerd én zelfs aangemoedigd”, zo zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang) in een mededeling. “Het was net op vraag van De Sutter zelf dat ze eerst op de loonlijst bleven staan.”

Het kabinet gaat er niettemin prat op ten aanzien van De Tijd dat de doorbetaling van beide medewerkers niet tot belangenvermenging geleid zou hebben, omdat ze bijvoorbeeld het wagenpark van Bpost zouden hebben vergroend.

Bpost blijft in opspraak komen. Recentelijk nog bewees een interne audit de illegale marktafspraken tussen postbedrijven Bpost en PPP enerzijds en krantengiganten DPG Media en Mediahuis anderzijds. Datzelfde rapport sprak van een breed verspreide cultuur van een ‘gebrekkige compliance’ bij het Bpost.

BRON:De Tijd
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen