18.7 C
Brussel

Bart Van Opstal (VB): “alles staat of valt met de strafuitvoering”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bart Van Opstal (Vlaams Belang), net verkozen Vlaams Parlementslid en voormalig politieagent, is niet te spreken over Justitie en de zaak-Kitty Van Nieuwenhuysen. “Haar droom was om agent te worden, en ze heeft dat op een verschrikkelijke manier bekocht met haar leven.” Dat zei hij te gast bij de V-CAST van V-NIEUWS.

Het Vlaams Belang wil inzetten op strengere en bovenal effectief uitgevoerde straffen, benadrukt Vlaams Parlementslid Bart Van Opstal. Hij was jarenlang agent in onder andere Borgerhout. “Alles staat of valt met de strafuitvoering. Onze gevangenissen zitten overvol met heel wat illegalen.” Met een terugkeerbeleid “kunnen we die plaatsen vrijmaken.”

Daarbovenop zijn onze gevangenissen grotendeels bevolkt door criminelen van allochtone afkomst. Ook de daders in de zaak-Van Nieuwenhuysen waren allochtonen. “Ze is afgeslacht door drie gangsters. Doorzeefd met kogels. En deze week werd bekend gemaakt dat ook de laatste dader weer op vrije voeten komt”, zegt Van Opstal. “Ik vind dat afschuwelijk.”

Ex-agent Bart Van Opstal

“Die Justitieminister, Paul Van Tichgelt zou zelf in zijn auto moeten stappen en dat nieuws aan de nabestaanden gaan zeggen”, benadrukt het Vlaams Parlementslid. Samen met het Vlaams Belang wil hij dat levenslange straffen ook daadwerkelijk levenslang zijn. De Wet-Lejeune over de voorwaardelijke invrijheidstelling is te laks, vinden ze.

Tijdens zijn loopbaan als agent kwam Van Opstal ook zelf in aanraking met hevige criminaliteit. “Ik ben betrokken geweest in twee zware schietpartijen. Wat Kitty heeft meegemaakt, had ik ook kunnen meemaken”, getuigt hij bij V-CAST. “Ik ben beschoten van op een afstand van zo’n vier meter. Gelukkig kon mijn collega [de schutter] uitschakelen.”

Geïnteresseerd? Bekijk of beluister hier de volledige aflevering van V-CAST.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen