8.3 C
Brussel

Bart Claes (Vlaams Belang) bekritiseert kilometerheffing: “Dit rekeningrijden is onrechtvaardig”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse regering moet op zoek naar klimaatmaatregelen om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) doet een nieuwe poging om een slimme kilometerheffing in te voeren, dat meldt De Tijd. Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) is zeer kritisch over de maatregel. “We hebben de kilometerheffing al eens klein gekregen en zullen daar ook deze keer in slagen”, zegt hij vastberaden.

In 2021 nam de Vlaamse regering een aantal maatregelen om de CO2-uitstoot in 2030 met 40% te verlagen ten opzichte van 2005. Uit een evaluatie blijkt dat de maatregelen niet voldoende zijn. Het verbieden van nieuwe verbrandingsmotoren kan hier niet ingevoerd worden en andere maatregelen zijn minder effectief dan oorspronkelijk gedacht.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) legt nu de slimme kilometerheffing terug op tafel als nieuwe maatregel. Chauffeurs zouden dan per gereden kilometer een bedrag betalen. Ze hoopt dat mensen daardoor minder de auto zullen gebruiken. Peeters wil de kilometerheffing in 2027 invoeren voor bestelwagens, in 2029 zouden personenwagens aan de beurt zijn.

Bart Claes (Vlaams Belang) verzet zich opnieuw tegen de maatregel

“Dit rekeningrijden is onrechtvaardig”, stelt Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang Bart Claes. “De meeste werknemers kunnen hun uren niet kiezen en zijn veroordeeld tot de spits. Zij zouden jaarlijks honderden euro’s extra moeten betalen.” Vorige legislatuur stelde voorganger van Peeters Ben Weyts (N-VA) de kilometerheffing al voor als maatregel. Maar onder druk van het Vlaams Belang is dat voorstel ingetrokken. “We hebben de kilometerheffing al eens klein gekregen en zullen daar ook deze keer in slagen”, klinkt het.

Claes stelt opnieuw een wegenvignet voor als vervanging van de verkeersbelasting. Buitenlandse chauffeurs zouden op die manier meebetalen waardoor het de Vlaming minder zal kosten.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen