14.7 C
Brussel

Barbara Pas (VB) wil categorieën gezinshereniging verstrengen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in om de categorieën te beperken voor mensen die in aanraking komen voor gezinshereniging, zo meldt de partij in een persbericht. “Door de Vreemdelingenwet in die zin aan te passen, stemmen wij de regeling beter af op deze van andere EU-landen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang).

Het Vlaams Belang wil dat gezinsleden van derdelanders (personen met een andere nationaliteit dan die van een lidstaat van de EU) worden geherdefinieerd. Volgens het Europees recht vallen de echtgenoot en minderjarige kinderen van een gezinshereniger immers onder het begrip ‘gezin’.

Indien een niet-begeleide minderjarige vreemdeling het recht op gezinshereniging opent, hebben ook de ouders of andere gezinsleden recht op gezinshereniging. “Maar de Vreemdelingenwet breidt deze categorieën uit naar partnerschappen, zoals bijvoorbeeld wettelijke samenwoning, en hun kinderen”, zegt Pas. “En net daar wordt het meeste misbruik van de gezinshereniging vastgesteld. Die uitbreiding moet voor het Vlaams Belang komen te vervallen.”

Herdefiniëring gezinsleden

Daarnaast pleit het Vlaams Belang voor een herdefiniëring van gezinsleden van Unieburgers en Belgen. Volgens het Europees recht vallen echtgenoten, partners uit met het huwelijk gelijkgestelde partnerschappen, kinderen en ouders onder het begrip ‘gezin’.

“Maar ook hier breidde de Belgische Vreemdelingenwet, los van het Europees recht, de categorieën uit en zette daarmee de deur open voor misbruik”, vervolgt Pas. “Ook de kleinkinderen, de grootouders en de partners uit niet met het huwelijk gelijkgestelde partnerschappen hebben hierdoor recht op gezinshereniging.” Die laatste categorieën wil het Vlaams Belang van de gezinshereniging uitsluiten.

“Op die manier zal niet enkel veel misbruik van gezinshereniging worden vermeden”, besluit Pas. “Met dit wetsvoorstel stellen we ook een einde aan een praktijk die nog lakser is dan de lakse EU-regelgeving. De minimale standaarden die de EU oplegt, zijn het maximale wat dit land nog moet doen.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen