14.3 C
Brussel

Pas: “Parlementaire onderzoekscommissie is nodig”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Fractieleidster in de Kamer voor het Vlaams Belang Barbara Pas eist een uitklaring van de belangenvermenging en te duur betaalde aanbestedingen in het bpost-schandaal. “We hebben een parlementaire onderzoekscommissie nodig”, klinkt het voor de camera van V-NIEUWS.

Wanneer het bpost-schandaal losbarstte, kwam initieel enkel vicepremier Petra De Sutter (Groen) in de wind te staan. Twee gedetacheerde werknemers, waarvan één deelnam aan de bewuste onderhandelingen, van het postbedrijf bleken werkzaam op haar kabinet. Achteraf kwam aan het licht dat Pierre Yves Dermagne en Paul Magnette, beide van PS-signatuur, een vergadering hielden met de oud-CEO van bpost. Ook de huidige voorzitter, Audrey Hanard, is afkomstig van de Waalse socialistische partij.

Voor Pas bestaat er geen twijfel omtrent het aandeel van de PS in de vele schandalen rond bpost. “Bpost en de PS zijn al jarenlang zeer nauw verweven. Het is ook vicepremier Dermagne die de krantenconcessie, dat contract, onderhandelt met bpost”, klinkt het bij de fractieleidster. “En nu blijkt dat onder andere voorzitter Magnette nog contacten heeft gehad net voor zo’n krantencontract moest afgesloten worden. Eén en ander moet wel uitgeklaard worden.”

Geen afdoende antwoorden van De Sutter

Afgelopen dinsdag vond, vervroegd, de Kamercommissie Overheidsbedrijven plaats, waar de groene vicepremier onderworpen werd aan een spervuur aan vragen. Voor Pas werd hier geen antwoord geboden op de prangende zaken. De Sutter trok de PS mee in de storm, maar de belangenvermenging van haar kabinet werd niet opgehelderd.

Pas ziet maar één optie om de situatie uit te spitten. “Wij hebben echt een parlementaire onderzoekscommissie nodig”, klinkt het vastberaden. “Niet alleen om die belangenvermenging uit te klaren, maar ook om al die dossiers waarin bpost te veel heeft aangerekend aan de Belgische staat, dus aan de belastingbetaler, uit te klaren.”

“We hebben een voorstel ingediend tot oprichting van zo’n parlementaire onderzoekscommissie”, besluit Pas. “Ik ga daar vandaag de hoogdringende behandeling voor vragen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen