16.9 C
Brussel

Barbara Pas: “niet politici, maar kiezers zullen oordelen over cordon”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen zondag werd in het VRT-programma ‘de zevende dag’ gedebatteerd over het cordon sanitaire. Het Vlaams Belang werd niet uitgenodigd en de gasten die wel aanwezig waren verdedigden resoluut het systeem van uitsluiting. “Maar gelukkig zijn zij het niet, maar wel de kiezers die zich volgend jaar hierover kunnen uitspreken en de democratie kunnen herstellen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling.

De centrale vraag van de avond was of men na de verkiezingen de grootste partij nog zal mogen negeren. Theo Francken (N-VA), Vlaams Parlementslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) en Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) hadden daar duidelijk geen probleem mee.

“Een ernstige inhoudelijke motivatie werd daarbij door de zelfbenoemde democraten niet gegeven en dat is logisch, want zo’n motivatie bestaat ook niet”, aldus Pas. “Het is duidelijk dat ze aan dat antidemocratische gedrocht enkel blijven vasthouden omdat ze op die manier met een aanzienlijk deel van de kiezers geen rekening hoeven te houden en eenvoudiger aan de vleespotten kunnen blijven zitten.”

Meerderheid Vlamingen wil van cordon af

Uit het VRT-onderzoek ‘De Stemming’ bleek een maand geleden al dat een duidelijke meerderheid van de Vlamingen het cordon sanitaire liever kwijt dan rijk is. “In tegenstelling tot de systeempolitici laten de mensen het gezond verstand en de rechtvaardigheid primeren”, gaat Pas verder. “We hebben de andere partijen al meermaals opgeroepen de democratie een plaats te geven, maar op debatten als deze van gisteren blijkt duidelijk dat het de kiezer zal zijn die het cordon naar de stortplaats van de geschiedenis zal verwijzen.”

Het cordon bestaat inmiddels al meer dan dertig jaar. Voor Pas is 2024 het uitgelezen moment om paal en perk te stellen aan de systematische discriminatie van het Vlaams Belang. “Dat moet en zal het ogenblik zijn waarop de kiezer komaf zal maken met uitsluiting en discriminatie, en de democratie zal herstellen. Iedere democraat kan enkel reikhalzend naar dit ogenblik uitkijken.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen