14.3 C
Brussel

Barbara Pas is asielchantage beu: “Kraakpanden onmiddellijk ontruimen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft het gehad met het ‘onvoorstelbare beleid’ van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). De partij van Barbara Pas klopt in een forse mededeling op tafel opdat De Moor “geen enkele toegeving [zou] aanvaarden aan de extreem-linkse organisaties die momenteel asielzoekers misbruiken voor hun politieke agenda van open-grenzen”. Sinds enkele maanden kraken honderden illegalen en asielzoekers tal van gebouwen in het Brusselse, veelal met steun van links-activistische vzw’s en organisaties.

Het is bijna een kat-en-muis-spel. Asielzoekers en illegalen (velen zijn uitgeprocedeerd of vroegen elders reeds asiel aan) die uit het ene kraakpand worden gezet, duiken op in een ander. Linkse groeperingen zoals het ‘steuncollectief’ spelen een centrale rol in het kraken en tevens de communicatie erover. Zo zou het volgens hen gaan om een “solidaire opvordering” van gebouwen.

Pas: “carjacking is ook geen solidaire opvordering van een wagen”

“Vrijdag werden nog een zeventigtal asielzoekers weggestuurd uit een kraakpand in de Brusselse Havenlaan en sinds zondag zitten ze een eindje verderop, in de gloednieuwe toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum nabij het Noordstation”, illustreert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). De rechts-nationalistische partij beschuldigt een aantal linkse organisaties actief in Brussel om de asielzoekers op deze clandestiene manier te ‘huisvesten’. En “dit heeft uiteraard niets te maken met de ‘solidaire opvordering’ van gebouwen, zoals extreem-links dergelijk crimineel gedrag betitelt. Dit is een ordinaire inbraak. Een carjacking is ook geen solidaire opvordering van een wagen.”

Pas ondervroeg De Moor dan ook over de materie tijdens de plenaire vergadering van de Kamer donderdag, maar kreeg daar geen garanties. “Het feit dat de Moor niet antwoordde op mijn vragen […] doet het ergste vermoeden naar de toekomst toe”, aldus nog Pas. “Hoe ver van de realiteit de staatssecretaris zich bevindt, werd bovendien duidelijk toen ze het Vlaams Belang verweet commentaar te hebben op het gebrek aan opvangplaatsen… Er zijn niet te weinig opvangplaatsen, er zijn te veel asielzoekers.”

Het Vlaams Belang vindt immers dat we het asielbeleid radicaal moeten omdraaien, met een focus op asielopvang in eigen regio. Op die manier moet de instroom grotendeels opdrogen. Dat betekent dat mensen in nood, zoals in het geval van politieke vervolging of oorlog, in de eigen streek een veilig (buur)land zoeken, in plaats van ver te reizen op zoek naar het rijkste land in de EU. De partij van Pas wil daarom ook de sociale zekerheid sterker afschermen en bovendien geen verblijfsrecht gunnen aan wie hier een crimineel feit pleegt of illegaal arriveerde.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen