11.5 C
Brussel

Barbara Pas in Zevende Dag: “Stop de graaicultuur!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een debat in De Zevende Dag over de pensioenen voor parlementairen heeft fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas het Vlaams Belang-standpunt benadrukt dat de graaicultuur moet stoppen. “Het statuut van parlementslid moet voor ons in zijn volledigheid herbekeken worden”, aldus Pas. “Maar daar mag het niet ophouden. Er kan drastisch bespaard worden op het politieke systeem”. Ze verwees daarbij onder meer naar het aantal politici, de Senaat en de partijfinanciering.

Pas schiet meteen met scherp op de loze beschuldigingen van Jos D’Haese jegens het Vlaams Belang omtrent de graaicultuur. “De verwijten van PVDA zijn incorrect. U weet goed genoeg dat wij voorstellen indienen om de graaicultuur aan banden te leggen. Waarom stemmen jullie tegen ons voorstel om de mandaten en bezoldigingen van parlementsleden te openbaren?” Veel geblaat, weinig wol zodus, bij de PVDA.

Misbruik en geldverspilling kunnen verholpen worden, maar de politieke wil bij andere partijen ontbreekt, luidt het. “Reeds een jaar probeer ik om de ziekteregeling in de Kamer aan te passen om excessen zoals de Zaak-El Kaouakibi te voorkomen. Dat lukt gewoonweg niet omdat de Franstaligen om de rem blijven staan”, zette Pas haar offensief kracht bij. “Het statuut van parlementslid moet herbekeken worden, maar daar mag het niet stoppen. Om drastisch te besparen op het politiek systeem moet je de partijfinanciering aanpakken, zorgen voor minder politici én de geldverslindende Senaat écht afschaffen.”

Vlaams Belang ijvert voor ontslag Sarah Schlitz

Staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) kwam afgelopen week in opspraak naar aanleiding van haar persoonlijk logo dat op websites was verschenen van organisaties die van haar subsidies hadden gekregen, een deontologische fout. “Dit is niet de eerste frats van Schlitz. Na haar beleidsverklaring in eentalig Frans en wandelingen waar mannen niet welkom waren is het vooral heel pijnlijk voor de Vivaldi-regering”, stelt Pas. Voor haar is het duidelijk dat de aangekondigde politieke vernieuwing uitblijft.

“Een staatssecretaris die een begroting aanpast en de waarheid spreekt, krijgt ontslag. Maar iemand die deontologische fouten maakt én er vervolgens over liegt – zoals Schlitz – daar moet men eerst grondig over nadenken”, besloot de Vlaams Belang-toppolitica. “Het is aan de politieke fracties om te beslissen of zij een motie van wantrouwen steunen. Wij zullen dat alvast doen én zeker het ontslag van staatssecretaris Schlitz steunen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen