22.2 C
Brussel

Banken verlagen lonen: straks ook bij u?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In normale omstandigheden zorgt de automatische loonindexering voor de bescherming van uw loon tegen inflatie. Het systeem kan echter ook in de omgekeerde richting werken. In de bankensector maakte men in mei een negatieve indexering mee door aangepaste barema’s. De Morgen en HR-bedrijf Group S waarschuwen dat andere sectoren kunnen volgen. Dat kan sociale onrust en onzekerheid met zich meebrengen.

Bankmedewerkers zagen in eind mei een kleiner loon op hun rekening toekomen. De barema’s in de sector zijn er aangepast met een loondaling van 0,17% als gevolg. Het gaat dus niet om een gigantische daling, maar het roept wel vragen op bij tal van werknemers. Bovendien is de algemene inflatie niet negatief. Ze is weliswaar gezakt, maar nog steeds zeer stevig: rond de 5%.

“In vergelijking met een jaar geleden is het leven inderdaad 5 procent duurder, maar de afgelopen maanden werd het goedkoper”, zo legt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) uit in De Morgen. Dat is van tel, omdat de loonindexering niet de volledige inflatie van alles volgt, maar de ‘gezondheidsindex’. Daar zijn allerlei producten zoals diesel uitgewipt, waardoor die index veel vlakker is.

De bankensector evalueert die index om de twee maanden, waardoor snelle aanpassingen worden doorgevoerd. Het is dus wettig en andere sectoren kunnen in de komende maanden hetzelfde toepassen, al is dat ook niet verplicht. De meeste paritaire comités hebben op sectorniveau namelijk nog twee mogelijke regelingen om met negatieve indexeringen om te gaan: ze kunnen het simpelweg niet toepassen zoals de houtnijverheid recent besliste, maar ze kunnen ook de niet-doorgevoerde loonsverlaging later verrekenen wanneer er terug indexverhogingen komen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen