18.7 C
Brussel

Awouters (VB): “Vlaming financiert laks beleid Wallonie en Brussel”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens Vlaams Parlementslid Michiel Awouters (Vlaams Belang) is het tewerkstellingsbeleid in ons land fundamenteel onrechtvaardig. “Paradoxaal genoeg maken we meer geld vrij voor het lakse Waalse en Brusselse beleid wanneer meer Vlamingen aan de slag gaan.”

Het aantal langdurig zieken in ons land is opgelopen tot meer dan een half miljoen mensen. “Het Vlaams Belang pleit voor een paradigmashift zodat er niet langer gekeken wordt naar wat de langdurig zieke niet meer kan, maar naar welke taken wel nog lukken”, vertelt Michiel Awouters aan V-NIEUWS.

De partij wil ook “een veel snellere aanpak, zodat iemand sneller gecontroleerd wordt wanneer hij of zij uitvalt”, voegt Awouters toe. “Onderzoek toont namelijk dat hoe langer iemand uit is, hoe moeilijker hij terug ingeschakeld kan worden op de arbeidsmarkt.”

Mensen met mentale problemen zoals een burn-out maken ruim een derde van het aantal langdurig zieken uit. Mede daarom moet “de balans tussen werk en privé hersteld worden”, zegt het Vlaams Parlementslid. Het Vlaams Belang schuift hierbij maatregelen zoals een opvoedersinkomen voor ouders naar voor. Ook “hogere nettolonen via een sterke lastenverlaging op arbeid, zodat mensen opnieuw de vrije keuze krijgen om 4/5e of halftijds te gaan werken.”

Awouters (VB) hekelt onrechtvaardig beleid

De scheeftrekking tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en Brussel anderzijds is onaanvaardbaar voor Awouters. De Vlaamse overheid volgt langdurig zieken op, “terwijl in Wallonië en Brussel langdurig werklozen en zieken met rust gelaten worden.” In Wallonië is de werkloosheid 8 procent, Brussel staat op 10 procent, Vlaanderen op amper 3.

“De VDAB sanctioneert een veelvoud van Forem (Wallonië) en Actiris (Brussel). Dit is fundamenteel onrechtvaardig”, stelt hij. “De lagere uitgaven – uitkeringen die wegvallen – en de hogere inkomsten – belastingen op arbeid – komen trouwens ten bate van de federale schatkist. Niet van de regio’s als Vlaanderen, dus.”

Awouters concludeert dat de Vlaamse Regering en overheid “paradoxaal genoeg dus meer geld vrijmaakt voor het lakse Waalse en Brusselse beleid wanneer meer Vlamingen aan de slag gaan.”

Lees ook:

VDAB: Vlaanderen zal activeringsdoel langdurig zieken niet halen

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen