16.9 C
Brussel

Autokeuring krijgt hervormingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vanaf volgend jaar zullen meer erkende garagisten ingeschakeld worden voor de herkeuring van personenwagens, zo schrijft De Standaard. Door de extreem lange wachtrijen aan de autokeuringsstations kondigde Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) hervormingen aan.

De extreem lange wachtrijen aan de autokeuringstations zijn nog steeds niet verholpen. De keuringsinstellingen slagen er maar niet in om concrete verbeterpunten uit te werken die de klanttevredenheid moeten verhogen. Daarom kondigt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) zelf hervormingen aan. “De essentie is en blijft: mensen moeten hun wagen snel en op een klantvriendelijke manier kunnen laten keuren, en dat is op dit moment onvoldoende het geval”, zegt Peeters in het persbericht.

Hervormingen

Peeters mikt tegen 2024 op enkele grote hervormingen in de sector. Ten eerste zou er meer meer tijd moeten zijn om kleine defecten te verhelpen. Voor gebreken die geen effect hebben op de verkeersveiligheid, zal geen herkeuring binnen de 15 dagen meer nodig zijn. Ten tweede zullen erkende garagisten worden ingeschakeld voor de herkeuring van personenwagens. In 2024 kan uw herkeuring dus plaatsvinden bij een erkende garagist en niet enkel meer bij een van de 43 erkende keuringscentra.

Daarnaast worden keuringen op verplaatsing mogelijk voor personenwagens, al zal dat enkel van toepassing zijn op bedrijfswagens. Bussen en vrachtwagens worden al langer op verplaatsing gekeurd, om voertuigkilometers uit te sparen. Tot slot zullen op korte termijn meer callcenters opgezet worden en meer inspecties georganiseerd worden.

Aanhoudende druk

Dit voortschrijdend inzicht van de minister is er enkel dankzij de aanhoudende druk van het Vlaams Belang”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). “Wij pleitten er immers al langer voor om het monopolie van de autokeuringscentra te doorbreken. Ik vrees wel dat de hervormingen nog wel even op zich kunnen laten wachten.”

“Onze partij heeft de minister diverse malen ondervraagd over de problemen aan de keuringscentra. We waren reeds eerder van mening dat het huidige model van herkeuringen op een verdienmodel lijkt. De minister wilde zich daar eerder niet over uitspreken, maar geeft ons nu wel gelijk.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen