10.4 C
Brussel

Asielcentrum in Jabbeke blijft jaar langer open

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het asielcentrum van Jabbeke blijft langer open. Dat schrijft VRT NWS. Het asielcentrum wordt gebruikt sinds december en werd voorzien voor een half jaar. Nu wordt die termijn uitgebreid tot 31 maart 2024. Het asielcentrum heeft daarbovenop volop op zoek naar extra personeel.

Het asielcentrum in Jabbeke opende in december 2022. In afwachting van een structurele opvangplaats, huisvest het centrum asielzoekers voor een periode van gemiddeld zes tot negen weken. Omdat er nog steeds een tekort is aan opvangplaatsen blijft het asielcentrum open tot 31 maart 2024.

Het centrum vangt op dit moment 130 asielzoekers op van 30 verschillende nationaliteiten. Vanaf juli zal de capaciteit beperkt worden tot 300 personen. Zo wil men naar eigen zeggen de impact op de gemeente beperken en de werkdruk beperkt houden. Fedasil zet daarnaast niet meer in op collectief vervoer. Dat wil zeggen dat de asielzoekers zelf het openbaar vervoer zullen moeten nemen voor de verplaatsing van Brussel naar Jabbeke.

Verzet tegen het centrum

Burgemeester van Jabbeke Frank Casteleyn (cd&v) verzette zich in 2022 tegen de beslissing om asielzoekers op te vangen in de site, omdat de locatie mogelijk vervuild was met PFAS. Daarop trok Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v), een partijgenote van Casteleyn, samen met het opvangagentschap Fedasil naar de Raad van State. Die verklaarde de beslissing van Casteleyn om opvang voor 3 maanden te verbieden nietig.

Burgemeester Casteleyn vreesde eerder al dat het asielcentrum niet van tijdelijke aard zou zijn. “Ik ken dat ’tijdelijk'”, zei hij in een interview met Focus & WTV toen. “Mijn schoonmoeder kwam voor 14 dagen. Ze is er al 10 jaar.” Met zijn uitspraak kon hij op enige sympathie rekenen van partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken. “Tom Van Grieken heeft zijn partij omhooggestuwd: dat zo iemand mij steunt, doet deugd”, verklaarde hij later nog aan Humo.

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen